«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»: ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΑΡΤΥ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»: ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΑΡΤΥ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΣ, ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ & ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Η κυβέρνηση των παρατρεχάμενων της ΕΕ και του ΔΝΤ συνεχίζει την ανεπανάληπτη τρομοκρατική της δράση με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Ενώνεται έτσι το παζλ του συνολικού σχεδίου που αφορά τη χώρα μας . Ενός σχεδίου που τρέχει να προλάβει τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση το Νοέμβριο πριν προλάβουν να υπάρξουν ουσιαστικές αντιδράσεις εν μέσω μέτρων του ΔΝΤ, νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, για την παιδεία και την υγεία, τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Το κράτος και μέσα απο αυτό το σχέδιο δείχνει την αδιαφορία του για τους πολίτες. Την ίδια εγκληματική αδιαφορία που έδειξε και για τους δολοφονημένους της Μαρφίν και που θα μας σκοτώνει καθημερινά.

Η αλλαγή που επιχειρείται περιλαμβάνει τέσσερις άξονες και δεν είναι άλλη από:

  • την περικοπή δαπανών και καταστροφή των τελευταίων δομών κοινωνικής πρόνοιας που έχουν απομείνει
  • την καθιέρωση και κυριαρχία ελαστικών σχέσεων εργασίας και απολύσεων, που μετά τον «Καλλικράτη» υπολογίζονται αρχικά στους 35.000 συμβασιούχους και συνολικά στους 200.000 εργαζόμενους των ΟΤΑ.
  • την καθιέρωση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και της ανταποδοτικότητας για τον «εκσυγχρονισμό» της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να επιτελέσει καλύτερα το ρόλο της στην αναδιανομή του δημόσιου χρήματος και της δημόσιας περιουσίας υπέρ του ελληνικού και διεθνούς κεφαλαίου.
  • την θεσμική θωράκιση του κράτους απέναντι στις αναμενόμενες λαϊκές αντιδράσεις.

Το νέο σχέδιο για την «Aυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη Διοίκηση» καταργεί τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και μοιράζει τις αρμοδιότητές τους στις 13 περιφέρειες και στους νέους δήμους-μαμούθ. Ωστόσο, παρά τον τίτλο, δεν δίνει καμία έμφαση στην αποκέντρωση. Αντίθετα, προβλέπει την συνένωση των σημερινών 1.034 δήμων σε 370, δυναμώνοντας τον συγκεντρωτισμό. Την ίδια στιγμή καταργεί και τον εξισορροπητικό ρόλο του κεντρικού κράτους και προκαλεί βάθεμα του χάσματος μεταξύ αναπτυγμένων και υποβαθμισμένων περιφερειών, όπως έδειξε και η εφαρμογή ανάλογου προγράμματος στην Ισπανία. Αυξάνει τα προβλήματα των πιο υποβαθμισμένων περιοχών, αλλά και την εγκατάλειψη της επαρχίας προς όφελος των αστικών κέντρων.

Οι στόχοι του «Καλλικράτη» βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με το Πρόγραμμα Σταθερότητας με κεντρικό στόχο να φορτωθεί η κρίση στις πλάτες του λαού. Συγκεκριμένα :
• To κράτος ξεφορτώνεται αρμοδιότητες προς τους δήμους και τις περιφέρειες χωρίς την πρόβλεψη πόρων. Και αυτοί για να τις ασκήσουν θα έχουν το δικαίωμα να εξασφαλίσουν πόρους-φόρους με διάφορους τρόπους (αύξηση φορολογίας και επιβολή τοπικών φόρων, συγκέντρωση μέρους ΦΠΑ,, φόρου Ακίνητης Περιουσίας). Έτσι, είτε θα μειώνεται η ποιότητα των υπηρεσιών, είτε οι υπηρεσίες θα ανατίθενται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (πχ.τροφεία σε παιδικούς σταθμούς) με μετακύληση του κόστους στον πολίτη είτε και τα δύο. Θα ενταθούν έτσι οι διαφορετικές ταχύτητες στην ποιότητα των υπηρεσιών ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των κατοίκων του κάθε δήμου.
• Η περιφέρεια αποφασίζει για την κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (σε ευθεία σχέση με την ΕΕ) για τα μεγάλα έργα. Αυτό αποτελεί συγκέντρωση εξουσίας σε μεγάλες μονάδες του κράτους και ακόμη μεγαλύτερη απομάκρυνση μιας εξουσίας υπεραρμοδιοτήτων από τον πολίτη. Η πολυπόθητη «εξοικονόμηση», παρά τις απολύσεις των χιλιάδων συμβασιούχων και παρά την μείωση των αιρετών στο μισό είναι μόνο πρόσχημα. Η αυθαιρεσία και η διαπλοκή είναι τα μόνα βέβαια αποτελέσματα. Η Περιφέρεια θα δίνει τα μεγάλα φιλέτα στους μεγαλοκατασκευαστές και οι δήμοι τα μικρότερα σε τοπικά κεφάλαια. Στόχος : η γενικευμένη αναδιανομή δημόσιου χρήματος και περιουσίας υπέρ του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου.
• Οι νέες αρμοδιότητες των δήμων και των περιφερειών αφορούν, μεταξύ άλλων, αρμοδιότητες δημόσιας υγιεινής και παιδείας. Η λογική της ανταποδοτικότητας στις παροχές και της αυτοχρηματοδότησης σε αναγκαία έργα (σχολικά κτίρια, κέντρα νεότητας κλπ.) οδηγεί σε υποβάθμιση ή και κατάργησή-μείωσή τους. Στην εκπαίδευση, οι δήμοι και οι χορηγοί τους θα κληθούν να διαμορφώνουν μέρος του αναλυτικού προγράμματος ή και μέρος των συμβάσεων των εκπαιδευτικών. Στην υγεία, θα κληθούν να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό για τα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας και τους γενικούς ιατρούς, που σε συδυασμό με την κατάργηση και συγχώνευση των νοσοκομείων (… λόγω κρίσης) θα οδηγήσει στο να πεθαίνει κόσμος.
• Στο εκλογικό σύστημα διατηρείται η ενισχυμένη αναλογική και, ενώ τα εκλογικά σώματα θα είναι μεγαλύτερα, μειώνονται οι αιρετοί. Έτσι μεγαλώνει το έλλειμμα δημοκρατίας, αφού δυναμώνουν τεχνητά τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων.

Σαν Κινήσεις Πόλης δεν υπερασπιζόμαστε τη τωρινή διοικητική μορφή, αφού και αυτή είναι αποτέλεσμα προηγούμενων αντιδραστικών θεσμών και αναδιατάξεων, και ούτε εκφράζει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των κατοίκων, αλλά εντάσσεται στους μηχανισμούς της κρατικής εξουσίας ειδικά μετά την αυθαίρετη και αντιδημοκρατική εφαρμογή του Καποδίστρια.
Ωστόσο, η αλλαγή που θα φέρει ο «Καλλικράτης» συνιστά σημαντική επιδείνωση της υπάρχουσας κατάστασης. Αξιολογούμε τον «Καλλικράτη» απο την πλευρά της πολιτικής που πρόκειται να εξυπηρετήσει.
Το σχέδιο αυτό αντί να αποδίδει δικαιώματα στο λαό και να βελτιώνει την τις υπηρεσίες και την κοινωνική λειτουργία των θεσμών, τις εμπορευματοποιεί, αφαιρώντας ταυτόχρονα έλεγχο απο την λαϊκή βάση.

Ο αγώνας για την συνολική ανατροπή του σχεδίου «Καλλικράτης» είναι εφικτός και αναγκαίος. Ο «Καλλικράτης» δεν είναι μονόδρομος!
Διεκδικούμε:
• Δημόσιες και δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και παιδείας για όλους ανεξαρτήτως γειτονιάς και συνοικίας.
• Καταγραφή –μετά απο δημόσια συζήτηση- των αναγκών του κάθε Δήμου και ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών. Προσλήψεις με σταθερές σχέσεις εργασίας ως απάντηση στην κρίση.
• Ανάδειξη του Δημοτικού Συμβουλίου με απλή αναλογική από την πρώτη Κυριακή. Να πάψουν να δίνονται τα 3/5 των αιρετών σε όποιον συγκεντρώνει το 50%+1. Ο δήμαρχος να είναι ανακλητός και χωρίς υπερεξουσίες.
• Λαϊκές συνελεύσεις και συνοικιακά συμβούλια των κατοίκων σε κάθε συνοικία με τακτική λειτουργία και καθοριστική γνώμη για τα ζητήματα που τους αφορούν. Με ουσιαστικές αρμοδιότητες, με συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια και δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις που αφορούν τη συνοικία. Λαϊκό έλεγχο στη λειτουργία του Δήμου.
Καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν στο πλαίσιο αυτής της λογικής, απορρίπτοντας και τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, απο την οποία μόνο βάρη έχουν να περιμένουν.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα!

Η απόκρουση και η ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης είναι στο χέρι μας!

Advertisements
This entry was posted in Αντιστάσεις στις Γειτονιές της Ελλάδας-Συντονισμός, Δήμος Περιστερίου, Ελεύθεροι Χώροι- Καλλικράτης and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s