Κείμενο παρέμβασης στις δημοτικές εκλογές 2010

Αυτό είναι το κείμενο που συμφωνήθηκε από την τελευταία συνέλευση της Αριστερής Κίνησης. Λόγω των συμμετοχών αρκετών από εμάς στην ΔΕΘ, ή στις κινητοποιήσεις για την ανάκληση των απολύσεων στα «ελληνικά γράμματα», δεν καταφέραμε να γράψουμε το κομμάτι που αφορά τα τοπικά ζητήματα, παρότι υπήρξαν τοποθετήσεις και συζήτηση πάνω και σε αυτό το θέμα. Την Δευτέρα θα είναι έτοιμο όλο το κείμενο (μαζί με τις διορθώσεις που έγιναν και στο παρακάτω), οπότε και θα δημοσιευτεί και μοιραστεί μαζικά.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010:

Το ΔΝΤ, η Ε.Τ. και η Ε.Ε. είναι εδώ.

Το εργατικό Περιστέρι μπορεί να αντισταθεί στην κοινωνική βαρβαρότητα.

Περιστεριώτες – Περιστεριώτισσες

Στις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη ο υποβαθμισμένος 4ος δήμος της χώρας μας, η εργατούπολη του Περιστεριού με τις μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις δεν θα’ χει μόνο να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα τοπικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά μας προβλήματα, αλλά και τη μεγάλη καταστροφική λαίλαπα που απειλεί το σύνολο της Εργατικής Τάξης στη χώρα μας και πρώτα απ’ όλα ένα δήμο σαν το δικό μας.

Δεν θα’ χει μόνο να ξεσκεπάσει και να ανατρέψει μια πολιτική και μια τοπική εξουσία που ενώ μας ξεζούμισε αυξάνοντας κατά 39% τα δημοτικά τέλη και εκτίναξε το χρέος του Περιστεριού στα 65 εκατ. ευρώ, επιδόθηκε πρώτα και κύρια σε έργα βιτρίνας σαν το Δημαρχείο – Λησταρχείο ή τις πλατείες με τα λαμπιόνια και τα ζωγραφιστά λουλούδια εγκαταλείποντας για άλλη μια φορά το ποικίλο όρος, που θα μπορούσε να δώσει ανάσα στο Περιστέρι, για να μετατρέψει κι αυτό ακόμη το γκαράζ μέσα στο άλσος σε χαβούζα, με το ΣΜΑ, την ίδια ώρα που προχωρούσε σε μαζικές απολύσεις stagιέριδων για να μετατρέψει τους εργαζόμενους του Δήμου σε όμηρους της μερικής απασχόλησης με το ένα πόδι στην ανεργία. Κι όμως ακόμα περισσότερο από αυτά τα δεινά εκείνο που μας απειλεί και που απέναντί του κάνουν την ‘πάπια’ τόσο ο δήθεν ‘ανεξάρτητος’ εκπρόσωπος της Ν.Δ. Παχατουρίδης, όσο και όποιος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επιλεγεί σαν δήμαρχος για την πόλη μας, είναι το διπλό πραξικόπημα της χούντας κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ, που άλλα μας έλεγαν προεκλογικά και άλλα ήρθαν να μας φορτώσουν στη συνέχεια, καθώς και το τερατούργημα του Καλλικράτη, που ήρθε και αυτό πραξικοπηματικά να δώσει τη χαριστική βολή σε κάθε έννοια Τ.Α. και κοινωνικής λειτουργίας στους Δήμους και τις περιφέρειες.

Εδώ είναι που πρέπει να στρέψουμε και τα κύρια πυρά μας. Στους εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Ν.Δ. του ΛΑΟΣ και τους κάθε λογής τοπικούς εκπροσώπους τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες.

Να οικοδομήσουμε την ταξική και αγωνιστική μας ενότητα απέναντί τους με την πεποίθηση ότι όλοι αυτοί έτσι όπως είναι ταυτισμένοι με τα συμφέροντα της ντόπιας και της διεθνούς πλουτοκρατίας δεν πρόκειται να πάρουν πίσω από μόνοι τους τα αντιλαϊκά τους μέτρα, παρά μονάχα με την ανατροπή της ίδιας της εξουσίας τους.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, αλλά και σ’ αυτή την κατεύθυνση δεν πρέπει να τους χαρίσουμε ούτε μία ψήφο καταδίκης του ολέθριου έργου τους, μέσα από αισθήματα απελπισίας και απογοήτευσης και με την αποχή. Πρέπει έτσι να καταγγείλουμε και να καταδικάσουμε:

  • την μείωση κατά 30-35% μέσα σ’αυτό το χρόνο των εισοδημάτων μας.
  • Την κατακόρυφη αύξηση φορολογίας στα είδη πρώτης ανάγκης & τον πληθωρισμό με την αύξηση του ΦΠΑ που συνεχίζεται και κλιμακώνεται, των ειδικών φόρων κατανάλωσης & του πετρελαίου.
  • Την αντιδραστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με δουλειά μέχρι θανάτου.
  • Τις μαζικές απολύσεις και την ανεργία
  • Τα λουκέτα σε δεκάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις που οδηγούν τον αριθμό των ανέργων πάνω από ένα εκατομμύριο μέσα στον επόμενο χρόνο

Και όλα αυτά την ώρα που σχεδιάζονται νέες μειώσεις φόρων και εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η κατάργηση των συλλογικών κλαδικών συμβάσεων και η υπερίσχυση των εργοστασιακών , η κατάργηση της διαιτησίας, η απαλλαγή από την υποχρέωση να τηρούν συλλογικές συμβάσεις όσοι εργοδότες δεν συμμετέχουν σε αυτές- όλα αυτά προμηνύουν την κατάργηση του συνόλου των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων ενός ολόκληρου αιώνα και την επικράτηση ενός στυγνού εργασιακού μεσαίωνα, με αποτέλεσμα το βάθεμα της ύφεσης και την διόγκωση του χρέους, την σίγουρη οικονομική χρεοκοπία, για να μπορέσει το μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο μέσα από την κατάρρευση της τιμής του δημόσιου συσσωρευμένου πλούτου και της τιμής της εργατικής δύναμης να αναστηλώσει τα κέρδη του.

Να γιατί με τους αγώνες και με την ψήφο μας πρέπει και μέσα από τις εκλογές του Νοέμβρη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ανατροπή του σφαγείου Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πολιτικής είναι ο ίδιος ο Καλλικράτης, που συγχωνεύει και αναμορφώνει πραξικοπηματικά Δήμους και Περιφέρειες με βασική επιδίωξη την μείωση των δαπανών για τη Τ.Α κατά 1,5 δις μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

–       Γενικεύει τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανταποδοτική λειτουργία των Δήμων. Το κράτος περναέι αρμοδιότητες και υπηρεσίες στους υπερχρεωμένους Δήμους, όχι για να «αποκεντρώσει» τις λειτουργίες του, αλλά για να φορτώσει ένα νέο δυσβάσταχτο κόστος στους εργαζόμενους.

–       Ενισχύει τις περικοπές στην υγεία και την παιδεία, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια και τα Νοσοκομεία.

–       Επιβάλλει βαθύτερη σύνδεση του τοπικού κράτους με τις τράπεζες και το κεφάλαιο μέσα από το πλέγμα των επιχειρήσεων των Δήμων και των Περιφερειών, έτσι που το «τοπικό κράτος» να γίνει όμηρος των τραπεζών.

–       Προωθεί μαζικές απολύσεις υπαλλήλων και συμβασιούχων και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

–       Εντείνει την αυταρχική θωράκιση του τοπικού κράτους απέναντι στο λαϊκό παράγοντα.

–       Επιβάλλει την πλήρη υποταγή των κάθε είδους σχεδιασμών στις κατευθύνσεις της Ε.Ε, καθώς μέσα από τα «κοινοτικά κονδύλια»  επιβάλλονται τα κριτήρια, οι προτεραιότητες και οι επιλογές του εθνικού και υπερεθνικού καπιταλιστικού σχεδιασμού και όχι οι ανάγκες των κατοίκων και εργαζόμενων.

–       Βαθαίνει την ταξική διαφοροποίηση ανάμεσα στις πόλεις και ανάμεσα στις περιφέρειες στα πλαίσια της «ανταγωνιστικής» και «ανταποδοτικής» πόλης ή περιφέρειας. Θα οδηγήσει στην περαιτέρω εγκατάλειψη της επαρχίας και της υπαίθρου, ειδικά των πιο φτωχών περιοχών, και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο όνομα της «ανάπτυξης».

–       Προσπαθεί να περιορίσει τη δυνατότητα της ριζοσπαστικής κινηματικής δράσης και παρέμβασης στο τοπικό επίπεδο.

Για να αποκρουστεί αυτή η πολιτική δεν αρκούν οι γενικόλογες διακηρύξεις και καταγγελίες. Η περιφρόνηση της ταξικής και αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων με τους κάθε φορά ώριμους και αναγκαίους πολιτικούς στόχους και η υποκατατάστσή τους από την ηττοπάθεια, ότι τίποτα δεν μπορεί σήμερα να γίνει και από τη σκέτη κομματική ψηφοθηρία όπως κάνει το ΚΚΕ και η δημοτική του παράταξη.

Πέρα για πέρα αναποτελεσματική αναδείχνεται ωστόσο και ανίκανη να συγκροτήσει την οποιαδήποτε ταξική και αγωνιστική ενότητα ανάμεσα στους εργαζομένους, αποδεικνύεται και η συνδιαχειριστική λογική του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με την αναζήτηση διεξόδων στα πλαίσια του συστήματος και στις αυταπάτες για μιαν άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένοντας στη συμπόρευση με την συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Η Αριστερή Κίνηση, που εκφράζει λαϊκούς αγωνιστές και δυνάμεις της Ριζοσπαστικής και Ενωτικής Αριστεράς, παρά τα λάθη, τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειές τις στήριξε πάντα δυναμικά και πρωτοπόρα όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας από τις νεολαιίστικες κινητοποιήσεις στο πρόσφατο παρελθόν του Δεκέμβρη μέχρι τις κινητοποιήσεις των απολυμένων εργαζόμενων του δήμου μας και φυσικά τους αγώνες για ελεύθερους χώρους και για το πράσινο για να μη γίνει χαβούζα στο άλσος.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση ζητάμε την αγωνιστική συσπείρωση και την ψήφο των Περιστεριωτών πριν από τις εκλογές και μετά από αυτές.

Αιτήματα για το Περιστέρι

Αιτήματα γενικά

ü        Καταδίκη του μνημονίου κυβέρνησης Ε.Ε., ΔΝΤ

ü        Παύση πληρωμών. Διαγραφή του χρέους

ü        Εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο. Έξοδο από ΟΝΕ και ευρώ.

ü        Ρήξη και αποδέσμευση με την Ε.Ε. του κεφαλαίου, του πολέμου, του ρατσισμού.

ü        Απαγόρευση των απολύσεων.

ü        Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

ü        Όχι στον Καλλικράτη και την αντιδραστική μεταρρύθμιση του τοπικού κράτους.

ü        Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.

Απευθύνουμε αυτή την πρόταση πρώτα από όλα σε όλες τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές του εργατικού και του νεολαιιστικού κινήματος με τους οποίους συναντιόμαστε στις απεργίες, τις διαδηλώσεις, τις τοπικές επιτροπές αγώνα. Σε εκείνους και εκείνες που συνειδητοποιούν ότι το ΠΑΣΟΚ , αφού καπηλεύτηκε τη λαϊκή ψήφο, σήμερα ηγείται της επίθεσης στους εργαζόμενους. Την απευθύνουμε στους αγωνιστές από τα τοπικά κινήματα, όλους αυτούς που αγωνίστηκαν ενάντια στην επιχειρηματική – αντιδραστική μετάλλαξη του «τοπικού κράτους», στην οικολογική καταστροφή, στην καταπάτηση των ελεύθερων χώρων. Την απευθύνουμε, όμως, και σε όσες πολιτικές δυνάμεις και συλλογικότητες συνειδητοποιούν την ανάγκη για μια Αριστερά που να είναι πραγματική δύναμη ρήξης και ανατροπής, αντίπαλο δέος στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

This entry was posted in Εργασία- Οικονομία και Κρίση, Εκπαίδευση, Ελεύθεροι Χώροι- Καλλικράτης, Καταστολή- Ελευθερίες, Υγεία, κίνημα [στο Περιστέρι], [δημοτικές] εκλογές. Bookmark the permalink.

1 Response to Κείμενο παρέμβασης στις δημοτικές εκλογές 2010

  1. Ο/Η koutras λέει:

    Ενημερωθείτε για τις Δημοτικές Εκλογές 2010 μέσα από το Ekloges247.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s