Το πανεπιστήμιο – σχολείο του μνημονίου έρχεται… η δημόσια δωρεάν παιδεία φεύγει!

Η Αντωνία Αθανασοπούλου-Βαφειάδου, δημ. σύμβουλος της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου, χαιρέτισε το άνοιγμα του αγωνιστικού διαλόγου με την κοινωνία του Περιστερίου και των φορέων της, λέγοντας:

Τις χρονιές 2006-2007 ήταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. που ερχόταν κάθε Πέμπτη αντιμέτωπη με «αλήτες» όπως είχε δηλώσει που υπερασπίζονταν τη μη αλλαγή του άρθρου 16 το οποίο ορίζει ότι η παιδεία είναι δωρεάν και δημόσια.

Τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της τρόικα και του ΔΝΤ έρχεται να διαλύσει το δημόσιο πλούτο, με την πιο αντιδραστική τομή στο χώρο της εκπαίδευσης και με μια άνευ προηγουμένου ληστρική επίθεση.

Το πανεπιστήμιο – σχολείο του μνημονίου έρχεται… η δημόσια δωρεάν παιδεία φεύγει!

Αντιδραστική επέλαση στην εκπαίδευση. Προσπαθούν να επιβάλουν όλα όσα λέει το μνημόνιο, που προσπαθούσαν να πετύχουν τόσο καιρό και δεν μπορούσαν. Οι εξαγγελίες τους χειρότερες κι από εκείνες του Στυλιανίδη και το αιματοβαμμένο αντιδημοκρατικό ν.πλ. της Γιαννάκου.

Εφαρμόζεται ο Καλλικράτης στα σχολεία. Με την ηλεκτρονική κάρτα σχολείων που καταγράφει ακόμα και την ανάσα της σχολικής μονάδας οι υπερεξουσίες στο διευθυντή, η αξιολόγηση και χρηματοδότηση με βάση αυτήν, η κατάργηση των οργανισμών εκδόσεων σχολικών βιβλίων και η κατάργηση του δωρεάν βιβλίου, το κουπόνι του μαθητή, οι συνεχείς μειώσεις στην επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών και τελικά ο Καλλικράτης της εκπαίδευσης όλα συνηγορούν στη δημιουργία ενός σχολείου εμπορικού κέντρο με μαθητές πελάτες και εκπαιδευτικούς πωλητές που θα πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες της αγοράς για να υπάρξει.

Όλα αυτά γίνονται ακόμα σκληρότερα γιατί προωθούνται σε εποχή σκληρής λιτότητας και οικονομικού στραγγαλισμού των κοινωνικών δαπανών που επιβάλλει το μνημόνιο με τη σφραγίδα των ΔΝΤ-ΕΕ.

Η προώθηση των καταργήσεων των σχολείων, η μείωση των θέσεων εργασίας με απολύσεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, συνδέοντας το μισθό των εκπαιδευτικών με τις επιδόσεις των μαθητών, η αύξηση του ωραρίου καθηγητών – δασκάλων, η δραστική μείωση των κονδυλίων για τα έξοδα των σχολείων είναι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Λιγότερα σχολεία σημαίνει λιγότερα έξοδα, μεγαλύτερα τμήματα μαθητών, περισσότερα μαθησιακά ελλείμματα, λιγότεροι εκπαιδευτικοί.

Ποια παιδαγωγική λογική επιβάλλει την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα με τις συγχωνεύσεις;

Γιατί είναι αντιπαιδαγωγικό να είναι 20 μαθητές ανά τμήμα στο Δημοτικό, 15 νήπια ανά τμήμα στο νήπιο, όπως απαιτούν γονείς και εκπαιδευτικοί; Κι αυτό συνυπολογίζοντας:

α) Την εντεινόμενη οικονομική κρίση και τη διόγκωση κοινωνικών και μορφωτικών ανισοτήτων των μαθητών.

β) Τις έρευνες που δείχνουν ότι το μικρό μέγεθος των σχολικών τμημάτων συμβάλλει σε καλύτερα σχολικά αποτελέσματα, ελαχιστοποιεί τη σχολική αποτυχία και ενισχύει τα παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων μεταναστών, κλπ.

Σε ποια σχολεία θα στοιβαχτούν οι μαθητές;

Στα ήδη υπάρχοντα με την ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή, την άσχημη κατάσταση των διδακτηρίων, τους ανεπαρκείς χώρους για τα παιδιά.

Η νέα αντίληψη για τα σχολεία τα αντιμετωπίζει ως «προβληματικές επιχειρήσεις». Επικρατεί η λογική των οικονομικών δεικτών του κέρδους και της ζημίας.

Ζημιά όμως είναι το σχολείο που κλείνει, το σχολείο που απορρίπτει, το σχολείο που διώχνει τους μαθητές του, το σχολείο που απαξιώνει τους δασκάλους του, το σχολείο που κονιορτοποιεί τη γνώση, το φτηνό, αγοραίο, αυταρχικό σχολείο που ονειρεύονται.

Ο δρόμος για την εκπλήρωση του συμβολαίου θανάτου της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για το υπουργείο.

Γνωρίζει ότι τα σχέδιά τους μπορούν να αναχαιτιστούν και να ανατραπούν.

Η δυναμική αντίδραση του εργατικού, του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος μπορεί να τα αποτρέψει.

Σαν Αριστερή Κίνηση Περιστερίου αγωνιζόμαστε για Ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο με δίχρονη προσχολική αγωγή.

Αύξηση δαπανώ για την παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π.

Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείων – τμημάτων και μετακίνηση μαθητών σε άλλα σχολεία.

Υιοθετώ τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ.

Θα συναντηθούμε στις πορείες και στις διαμαρτυρίες.

πηγή: Ελεύθερος Διάλογος

Advertisements
This entry was posted in Δήμος Περιστερίου, κίνημα [στο Περιστέρι]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s