Σχετικά με τις καταλήψεις στους ΟΤΑ // Συνέντευξη της Α.Αθανασοπούλου για την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου

Συνέντευξη από την σ.Αντωνία Αθανασοπούλου, για την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου,  στον «Ελεύθερο ΔΙΑΛΟΓΟ», για το ζήτημα των σκουπιδιών και για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου συνέπεια της μη καταβολής των ΚΑΠ στους ΟΤΑ.

Η διγλωσσία της Δημοτικής αρχής είναι εμφανής. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μεγάλος αναβρασμός στον κόσμο της δουλειάς. Δεν υπάρχει Υπουργείο και Δήμος που να μην βρίσκεται υπό κατάληψη. Οι απεργίες αυξάνονται και απλώνονται σε διάφορους κλάδους εν όψει της ψήφισης του Πολυνομοσχέδιου. Βήματα συντονισμού γίνονται σε γειτονιές και σωματεία. Όπου κι αν εμφανιστούν οι πολιτικοί της κυβέρνησης αποδοκιμάζονται. Οι εργαζόμενοι στη καθαριότητα στους ΟΤΑ μετά από τις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις τους έχουν δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της «πετάει το μπαλάκι» στους Δημάρχους επιστρατεύοντας την Εισαγγελέα κ. Ράικου.

Έτσι λοιπόν, το αστυνομικό τμήμα κάλεσε τους διευθυντές του Δήμου Περιστερίου για να δώσουν τα ονόματα των καταληψιών. Αυτοί απάντησαν ότι την κατάληψη την κάνει ο Σύλλογος των εργαζομένων. Σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων εργαζόμενων το Αστυνομικό Τμήμα κάλεσε το ίδιο το Δ.Σ. του Συλλόγου για ανάκριση. Μετά απ’ αυτή την τρομοκρατική παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής ποια ήταν η στάση του Δημάρχου μπροστά στο δίλημμα «ή με την Κυβέρνηση ή με τους εργαζόμενους»; Για άλλη μια φορά η στάση του ήταν η υπεκφυγή, όταν διατείνονταν ότι είναι με τους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο να καταδικάζει την αστυνομική και κυβερνητική τρομοκρατία δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι με τη δημόσια υγεία και τους πολίτες. Λες και οι αυτοί που μαζεύουν όλα τα χρόνια τα σκουπίδια μας δεν είναι με τους πολίτες και τη δημόσια υγεία.

Σ’ αυτή τη φάση που κρίνεται το μέλλον των εργαζομένων μπροστά στην ψήφιση του πολυνομοσχέδιου-τερατουργήματος που στοχεύει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και σε μισθούς πείνας τολμάει και λέει ο Δήμαρχος για «δημόσια υγεία» παίρνοντας σαφώς θέση κατά του αγώνα του εργαζόμενων. Αυτός που τη δημόσια υγεία την έχει γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων του, αφού μας έχει φορτώσει τη βρωμερή και πανάκριβη Χαβούζα του με τους τόνους τα σκουπίδια στην καρδιά της πόλης μέσα στο δημοτικό γκαράζ που είναι κοινόχρηστο πράσινο, ενώ δεν έχει αφήσει δέντρο για δέντρο στη θέση του!

Όσο δε για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία, αυτό φαίνεται από την πολιτική της που διαλύει τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, προκαλεί λιποθυμίες μικρών μαθητών από ασιτία και οδηγεί ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων και συνταξιούχων να μην μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακα και να αδυνατούν να πληρώσουν την ελάχιστη καταβολή της επίσκεψής τους στο δημόσιο νοσοκομείο.

Στην τελευταία του δήλωση ο Δήμαρχος είπε δεν παίρνει εντολή από καμία εξουσία πράσινη, κόκκινη ή μπλε παρά μόνο από τον Περιστεριώτικο λαό.

Μακάρι να ήταν έτσι. Ας δούμε όμως την πραγματικότητα! Όταν κατέβηκε ο συνδυασμός «Με την κοινωνία μπροστά» του κ. Παχατουρίδη δεν κατέβηκε ξανά ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο Περιστέρι. Τι έγινε; Εξαφανίστηκε ολόκληρη παράταξη κόμματος εξουσίας έτσι ξαφνικά ή μας υποτιμά τόσο; Αφετέρου ο συγκεκριμένος συνδυασμός μαζί και με το ΠΑΣΟΚ από κοινού ψήφισαν τον αντιδραστικό νόμο του «Καλλικράτη», που προέβλεπε δύο βασικά πράγματα: 1. Την συρρίκνωση της Τ.Α. με την συγχώνευση Δήμων και Κοινοτήτων και 2. Την στέρηση 1.5 δισ. ευρώ από την Τ.Α. για τα επόμενα δύο χρόνια όπερ και εγένετο. Επομένως μια χαρά ο κ. Παχατουρίδης παίρνει εντολές από πράσινες και μπλε εξουσίες, παρά τις δηλώσεις του περί του αντιθέτου.

Είπε επίσης ο Δήμαρχος πως θα ανέβει στα κεραμίδια και θα μπει μπροστάρης σε ένα κίνημα ουσιαστικής και πραγματικής αγανάκτησης της Τ.Α.

Δεν πιστεύω ότι ο δήμαρχος θα φτάσει πολύ μακριά. Από ό,τι είπανε οι αντιδήμαρχοί του στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η επιθυμία τους είναι για ένα κοινό ψήφισμα. Την ώρα που η κυβέρνηση είναι πιο αδιάλλακτη από ποτέ, που ζητάει ονόματα καταληψιών, αρνείται να πληρώσει αυτά που χρωστάει στους ΟΤΑ, ρίχνει τόνους δακρυγόνα και ξύλο και στην πιο αθώα πορεία, δεν υπολογίζει ούτε πολιτικά κόστη, ούτε την αγωνία και την απόγνωση χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.»

Για το θέμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Καθαριότητα είπε:

«Καταρχάς πρέπει να πάρει την πολιτική ευθύνη ο ίδιος ο Δήμαρχος απέναντι στην αστυνομία και να καλύψει τους αγωνιζόμενους εργαζόμενούς του και τα δίκαια αιτήματά τους ενάντια στο ενιαίο μισθολόγιο-φτωχολόγιο και τις μασκαρεμένες απολύσεις με τη μορφή της λεγόμενης εργασιακής εφεδρείας αντί να επιτρέπει τα σούρτα-φέρτα των διευθυντών του στα Αστυνομικά τμήματα. Αυτό θα σήμαινε ότι θα ήταν στο πλευρό τους. Η κυβέρνηση μας ζητάει τόσο καιρό να κάνουμε υπομονή βυθίζοντάς μας όλο και πιο βαθιά στο χρέος και το αδιέξοδο. Ο κ. Παχατουρίδης τύπωσε ολόκληρη ταμπέλα ζητώντας μας να κάνουμε επίσης υπομονή για τα έργα του μετρό. Εμείς λέμε να κάνουμε και λίγη υπομονή για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Και ας δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας ώστε να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα και νικηφόρα ο δίκαιος και σκληρός αγώνας τους. Επιπλέον ο Δήμαρχος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όταν μιλάει για «δημόσια υγεία» γιατί συνήθως δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Διαθέτει περισσό θράσος η διοίκηση με τη Χαβούζα της. Θα έπρεπε αντί να σπαταλιούνται τόσα εκατομμύρια ευρώ στο Άλσος – για να γίνει χειρότερο από ότι ήταν και μάλιστα σε καιρό κρίσης- να διατεθούν αυτά τα λεφτά για την απομάκρυνση του γκαράζ-χαβούζας από αυτό και την ενοποίηση με το υπάρχον Άλσος και τη δεντροφύτευσή του. Αυτό θα ήταν ένα χρήσιμο και αναγκαίο έργο για την υγεία των συμπολιτών μας.»

Και κατέληξε τονίζοντας ότι η μόνη διέξοδος από τα σημερινά προβλήματα είναι η απομόνωση κάθε συμβιβαστικής λογικής και επιφανειακής διαμαρτυρίας. Με τη συγκρότηση ενός ρωμαλέου και πολιτικοποιημένου απεργιακού κινήματος διαρκείας, ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού για την ανατροπή του σφαγείου κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ., του Καλλικράτη και των τοποτηρητών τους στις τοπικές κοινωνίες. Για να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις τύχες τους στα χέρια τους και τον έλεγχο της κοινωνίας.

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις|Γράψανε [για εμάς]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s