Όχι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας! Επέκταση και ενοποίηση του Άλσους!

ceb5cf80ceb5cebacf84ceb1cf83ceb7ceb5cebdcebfcf80cebfceb9ceb7cf83ceb7-ceb1cebbcf83cebfcf85cf82-ceb1cf81ceb9cf83cf84ceb5cf81ceb7-cebaΗ τοποθέτηση της Δημοτικής Συμβούλου και επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου», Αντωνίας Αθανασοπούλου-Βαφειάδου, στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη μετεγκατάσταση του γκαράζ, αναλυτικά:

«Ένα έγκλημα περιβαλλοντικό όπως η χαβούζα στον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου στο Άλσος, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα άλλο έγκλημα, αυτό της ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των σκουπιδιών. Γιατί σύμφωνα με το θέμα της ημερήσιας διάταξης της μετεγκατάστασης του Γκαράζ του Δήμου, που η Διοίκηση έφερε προς ψήφιση, εμπεριέχει την … «ολοκλήρωση σύμβασης με ανάδοχο επενδυτή που κρίνεται αναγκαία, με την πρόσληψη ειδικού συμβούλου» και με την μέθοδο των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Συνάδελφοι, όταν η γειτονιά είχε ξεσηκωθεί και σαν Αριστερή Κίνηση καταγγείλαμε σε όλους τους τόνους την παράνομη λειτουργία της χαβούζας, όπως λέγαμε, ΣΜΑ, όπως συνηθίζεται να λέγεται, της επεξεργασίας πάσης φύσεως σκουπιδιών και οργανικών οικιακών απορριμάτων ως άκρως επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων και επιβαρυντική για το περιβάλλον, η Διοίκηση του Δήμου μας χαρακτήριζε ως ‘οπισθοδρόμηση’ και ‘ καθυστερημένη μειοψηφία’.

Τι άλλαξε  από το καλοκαίρι του 2010 μέχρι σήμερα, ώστε ομόφωνα να ζητούν την απομάκρυνσή του;

Βρισκόμαστε στην απαρχή ψήφισης του 3ου βάρβαρου Μνημονίου. Στη φάση δηλαδή που αφού το κόστος εργασίας έφτασε στο ναδίρ και οδήγησε τους εργαζόμενους στην ανεργία και στην εξαθλίωση, τώρα σειρά παίρνει η φάση των ιδιωτικοποιήσεων.

Είμαστε θεατές, μετά απο την πρόσφατη επίσκεψη Μέρκελ στη χώρα μας, των περιοδιών και επαφών αντιπροσώπων γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων (Φούχτελ) σε Δήμους και Δημάρχους  με ενδιαφέρον στην εκχώρηση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες.

Πώς θα γίνει αυτό; Όπως γίνεται συνήθως. Με την απαξίωση της λειτουργίας του τομέα καθαριότητας. Πρώτα των εργαζομένων, των «κακών και τεμπέληδων δημόσιων υπαλλήλων» και του μηχανολογικού του εξοπλισμού ( παλιός στόλος, έλλειψη πλυντηρίου-λιπαντηρίου, ανταλλακτικών, καυσίμων, χώρου, κλπ). Άλλωστε η καθαριότητα είναι ο μεγάλος ασθενής και αδύναμος κρίκος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα. Γιατρός της –κατά την Κυβέρνηση, αλλά και τη Διοίκηση Παχατουρίδη – είναι η σύμπραξη με ιδιώτες. Οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα έρθουν για την ψυχή της μάνας τους φυσικά, αλλά για να ικανοποιήσουν την αδηφάγα κερδοσκοπία τους σε βάρος των δημοτών μας, σε έναν νευραλγικό, χρυσοφόρο τομέα, τα σκουπίδια, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης.

Το μαγικό ραβδί που έχει ο ιδιωτικός τομέας όμως, δεν είναι άλλο παρά η εκτίναξη των τιμών. Δηλαδή των δημοτικών τελών, που άλλωστε ο Καλλικράτης δίνει την δυνατότητα στους Δήμους να βάζουν φόρους κατά το δοκούν σαν αντιστάθμισμα στον οικονομικό στραγγαλισμό από την κεντρική εξουσία. Όπως λέει η ΠΕΔΑ και η ΚΕΔΕ, αλλά και ο αντιδήμαρχος της Αθήνας κ.Βαρελάς, ότι αν γίνει ιδιωτικοποίηση, δεν θα είναι  λόγω κόστους, αφού μόνο για τον Περιφερεικό Σχεδιασμό οι εργολάβοι δηλώνουν ότι αν γίνουν εργοστάσια, οι Δήμοι να ξέχάσουν το κόστος των 45ευρώ/τόνο και ότι θα είναι τουλάχιστον 2 φορές πάνω μόνο το κόστος επεξεργασίας τους». Αντίθετα η Μαδρίτη και το Παρίσι επέστρεψαν στο δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας, γιατί ο ιδιωτικός ήταν πιο ακριβός.

Η Αριστερή Κίνηση θέλει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των σκουπιδιών συνολικά για το Δήμο μας. Εμείς θέλουμε να διατηρηθεί ο Δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των Υπηρεσιών της Τ.Α ιδίως του «σκληρού πυρήνα» που είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου. Όχι μόνο γιατί τόσα χρόνια έχει γίνει επένδυση σε ειδικευμένο προσωπικό, αλλά και γιατί υπάρχει μηχανολογικός εξοπλισμός πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όσοι θέλουν να εκχωρήσουν αυτό τον τομέα σε ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ , με μοχλό τον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναζητούν το εύκολο κέρδος και την αρπαχτή, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τη μεταβίβαση των οικονομικών βαρών στις πλάτες των πολιτών που ήδη δεινοπαθούν.

Η Αριστερή Κίνηση θέλει να να φύγει η χαβούζα και το γκαράζ από το κοινόχρηστο πράσινο, να ενωθεί με το υπόλοιπο Άλσος, να φυτευθεί με υψηλό πράσινο ώστε να υπάρχει ένας πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά της πόλης μας. Και όχι να φύγει για να περάσει στα χέρια ιδιωτών.

Ζούμε στην εποχή της συντηρητικοποίησης των πάντων. Κυβέρνηση και Διοίκηση Δήμου ισχυρίζονται ότι δήθεν η ιδιωτική πρωτοβουλία θα έρθει να αναπτύξει τα πάντα, την ώρα που αυτή ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το κέρδος και καθόλου για τις ανάγκες των πολιτών. Δυστυχώς συχνά η Διοίκηση Παχατουρίδη υποτάσσεται στη λογική της Συγκυβέρνησης, του κεφαλαίου, της Ε.Ε, αντί να διεκδικήσει πόρους για τα έργα και τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο Δήμος, μαζί με τον κόσμο και τους εργαζόμενους, κοιτάζει κι αυτή τι θα ξεπουλήσει : την καθαριότητα, το περιβάλλον, τον πολιτισμό. Έχοντας εκφυλιστεί όσο ποτέ ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -τώρα και με την Επιτροπεία, και με τις διαθεσιμότητες-απολύσεις- ο Δήμος μας λειτουργεί κι αυτός στα πλαίσια της υποταγής και στις εντολές της τρόικας, εσωτερικής και εξωτερικής,  που θέλει όλα να τα μετατρέψει σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, χωρίς να υπολογίζει τις κοινωνικές ανάγκες και το περιβάλλον. Έτσι λοιπόν, κόβονται αδιαμαρτύρητα δαπάνες από σχολεία, παιδικούς σταθμούς, υγεία, πετάνε στην ανεργία Δημόσιους Υπαλλήλους, χωρία να βρίσκουν να πούνε μια κουβέντα έστω στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου για αυτή την οικονομική ασφυξία. Δηλαδή, από την αρχή του Καλλικράτη μέχρι σήμερα έχουν κοπεί 1 εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα από το Δήμο μας. Οι πολύχρωμες γλάστρες στους δρόμους, τα καρουζέλ, η ανάπλαση 5 εκατομ. ευρώ του ήδη υπάρχοντος Άλσους με τα παγοδρόμια και το άγαλμα της προστάτιδας Ευρώπης μας μάραναν. Και ποιος ξέρει πότε θα φύγει τελικά η χαβούζα των 6 εκατομ. Ευρώ  και το κακόγουστο εκθεσιακό κέντρο. Όταν το αποφασίσει κάποιος επενδυτής. Με το αζημίωτο φυσικά».

Advertisements
This entry was posted in Ελεύθεροι Χώροι- Καλλικράτης. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s