Tοποθέτηση της Αντωνίας Αθανασοπούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τον προϋπολογισμό

Απόσπασμα από την τοποθέτηση της επικεφαλής της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, Αντωνίας Αθανασοπούλου, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τον προϋπολογισμό

_normal_0019252001348836036Παρ’ ότι όλοι μιλούν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο απόσπασμα, υπό στραγγαλισμό, στο στόχαστρο κλπ. , η Διοίκηση του Δήμου πάντα υποταγμένη στις αποφάσεις του κεντρικού κράτους και των κυρίαρχων επιδιώξεων του κεφαλαίου, της συγκυβέρνησης της Ε.Ε. – ΔΝΤ, συγκαλύπτει τα πάντα. Αυτό κατ’ αρχάς το αντιλαμβάνεται κανείς με την πρώτη ανάγνωση της σωρείας των κειμένων που μας δόθηκαν τελευταία στιγμή για ένα τόσο σοβαρό θέμα σαν τον προϋπολογισμό, και το τεχνικό πρόγραμμα.

Συμπεριφέρεται η Διοίκηση σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Κάνει προσπάθεια να αποπροσανατολίσει, να κουκουλώσει και να μπαλώσει τα πράγματα, για να περάσει η συγκυβέρνηση πιο εύκολα τους σκοπούς της, που είναι ο περαιτέρω στραγγαλισμός του θεσμού.

Αποκορύφωμα του στραγγαλισμού του θεσμού είναι ότι χθες βράδυ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η συγκυβέρνηση της συμφοράς του λαού πέρασε το κατάπτυστο παρατηρητήριο για τους Δήμους, καταπατώντας κατάφορα το άρθρο 102 του Συντάγματος σχετικά με την Τ.Α.

Και αντί να έχει ένα τουλάχιστον καταγγελτικό και διεκδικητικό ύφος ο προϋπολογισμός ώστε να συντονιστεί η πάλη ιδιαίτερα για έναν αγωνιστικό δήμο με πλούσια εμπειρία σαν τον δικό μας για να ανατραπεί αυτή η πολιτική και να πρωτοστατήσει μάλιστα τιμώντας τους αγώνες των κατοίκων του, μας καλεί να σκύψουμε το κεφάλι και να δεχτούμε την μοίρα μας, «να συγκρατήσουμε τις δαπάνες όπως πάντα κάνουμε τα τελευταία χρόνια μιας και η κρίση επηρεάζει αρνητικά τη χώρα μας και έτσι έχουμε υποστεί μείωση των εσόδων μας.»

Στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου η πολιτική των κοινωνικών παροχών και της οικονομικής διαχείρισης περνούσε σε μεγάλο βαθμό μέσα από τους Δήμους με έσοδα και δαπάνες που κινούνταν  από το 30% του ΑΕΠ στις Σκανδιναβικές χώρες, μέχρι το 10% στην Κεντρική Ευρώπη , οι αυτοδιοίκητες δαπάνες στην Ελλάδα, περιορίζονταν από το 3% και κάτω.

Αντίστοιχα το χρέος των Ελληνικών Δήμων που προσπαθούν σήμερα να τους εμφανίσουν σαν τους υπ’ αριθμόν 1 μπαταχτζήδες δεν αποτελούσε το 2011 παρά το 0,9% του συνολικού Δημόσιου Χρέους.

Η επίθεση που έχει εξαπολυθεί σήμερα, μετά το ξέσπασμα της κρίσης και με την πολιτική των μνημονίων, απέναντι στους πόρους και τα όποια υπολείμματα αυτονομίας των δήμων, δεν αφορά την Τ.Α. και μόνο, αλλά το σύνολο των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων της κοινωνίας.

Τομή και αφετηρία αυτής της εξέλιξης ήταν το πρόγραμμα Καλλικράτης που επέβαλε πραξικοπηματικά και από τα πάνω, εγκαινιάζοντας μια νέα φάση διαρκούς παραβίασης της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας του θεσμού- τη μείωση των Δήμων από 1034 σε 325. Ταυτόχρονα περικόπτουν οι επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 60% μέσα στην τριετία 2009-2012.

Με την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή κατά 1 δις 700 εκ. της κρατικής δαπάνης για τους Δήμους, που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό του 2013, η οικονομική τους κατάσταση αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις.

Σ’ αυτούς τους εξουθενωμένους οικονομικά, δήμους, είναι που έχουν ανατεθεί σήμερα 200 νέες αρμοδιότητες για να ξεφορτωθεί το κεντρικό κράτος, απ’ τις κοινωνικές του υποχρεώσεις, στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και του Περιβάλλοντος, της διαχείρισης των απορριμμάτων, των μεταφορών. Για να περάσουν όλοι αυτοί οι τομείς στα χέρια των κάθε λογής κερδοσκόπων με επικεφαλής τον κ. Φούχτελ και τους επιχειρηματικούς ομίλους του. Μέσα από τις λεγόμενες Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, τα περιβόητα ΣΔΙΤ.

Γι’ αυτό προϋπολογίζεται 1ευρώ για τη μεταφορά του γκαράζ και τη διαχείριση των απορριμμάτων, ευελπιστώντας στον επενδυτή ιδιώτη. Καθώς και με την θεσμοθέτηση του ψευδώνυμου «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τ.Α.» που θα αποφασίζει και θα επιβάλλει όλο και νέους τοπικούς φόρους σε βάρος των δημοτών.

(Και όλα αυτά την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και μερικές χιλιάδες άτομα βρίσκονται μπροστά στην απόλυση και την ανεργία μέσα απ’ τη λεγόμενη «διαθεσιμότητα»)

Σήμερα που μέτρα σαν κι αυτά αποφασίζονται και επιβάλλονται με την παραβίαση και αυτής ακόμα της λειτουργίας του αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος, όχι με ψηφισμένους νόμους, αλλά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, η τρικομματική χούντα και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, κατήγγειλαν τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των εργαζόμενων στους ΟΤΑ, γιατί δήθεν αυτοί είναι που θέτουν σε ομηρία όλη την κοινωνία. Έτσι και ο Δήμαρχος δεν έκλεισε ούτε 1 μέρα τον Δήμο παρά την απόφαση της ΚΕΔΕ , δεν κινητοποίησε τον κόσμο να αντιδράσει σ’ αυτή την  πολιτική που στραγγαλίζει τους Δήμους, που διαλύει την κοινωνική πρόνοια, τη βοήθεια στο σπίτι, τα ΚΑΠΗ, τους παιδικούς σταθμούς, που συγχωνεύει τα σχολεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη στην υγεία, που εξαθλιώνει τους δημότες μας.

Η πραγματικότητα δηλαδή είναι ότι μετατρέπεται ολόκληρη η κοινωνία, όμηρος της δικής τους πολιτικής και ότι η επιβολή αυτών των μέτρων, κατεδαφίζει και τα τελευταία υπολείμματα του κοινωνικού κράτους που έχει απομείνει.

Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, θα’ έπρεπε να ασχοληθεί με σχεδιασμό έργων Κοινωνικής Υποδομής, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε συνεργασία με τα δημοτικά διαμερίσματα. Ο δήμος, είναι απροετοίμαστος, δεν έχει καμία οργανωμένη δημόσια δομή, ώστε η προσφορά προς την κοινωνία, να μην προσβάλει την αξιοπρέπειά της. Αντ’ αυτού, η Διοίκηση λέει, ότι θα κάνει μόνο έργα από το ΕΣΠΑ, για τα οποία δεν απαιτείται ούτε 1 ευρώ από το Δήμο.

Αλήθεια, δεν είναι δημόσιο χρήμα; Δεν φορολογούνται γι’ αυτά οι Έλληνες πολίτες; Δεν είναι καταδικαστέα, η επιλεξιμότητα των έργων να γίνεται από την Ε.Ε. με άλλα κριτήρια από αυτά που έχει ανάγκη ο Δήμος μας; Έχει γίνει καμιά διεκδίκηση για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Απολύτως καμία, ειδικά από τον Δήμο μας, που υποτάσσεται πλήρως στην Ε.Ε. και την Κυβέρνηση. 

Advertisements
This entry was posted in κίνημα [στο Περιστέρι]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s