Συγκέντρωση διαμαρτυρίας γονέων και εκπαιδευτικών του Περιστερίου στο Υπουργείο Παιδείας

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του  Δήμου Περιστερίου

_big_0355858001360928708

Τρεις μήνες πριν κλείσουν τα σχολεία, παραμένουν 1.141 κενά εκπαιδευτικών σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, νέα στοιχεία το ανάγουν στα 1600 κενά εκπαιδευτικών, δηλ. 32.000 κενές ώρες. Παρόμοια είναι η κατάσταση σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, με τη μόνη ίσως διαφορά, ότι τα κενά που προκύπτουν σήμερα, αντί να αναπληρωθούν, το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να κλείσει τμήματα νηπιαγωγείων και να στείλει τους μικρούς μαθητές σπίτι τους ή να τους στοιβάξει σε άλλα τμήματα, στις περιπτώσεις δημοτικών σχολείων. Ταυτόχρονα, διευθυντές μπαίνουν σε διαδικασία αλλαγής των αναλυτικών προγραμμάτων προκειμένου να διαχειριστούν το πρόβλημα. Την ίδια ώρα σχεδιάζονται νέες καταργήσεις σχολείων και συμπτύξεις τμημάτων. Πριν από λίγες βδομάδες, μέσω του συστήματος survey, γινόταν καταγραφή των διαστάσεων σχολικών αιθουσών όλων των νηπιαγωγείων και των δημοτικών της χώρας, προκειμένου να καταγραφεί το μέγιστο ποσό μαθητών ανά τάξη. Με δεδομένη τη διάταξη που λέει 1,5 τμ/μαθητή θα έχουμε άνω των 30 μαθητών τμήματα. Συγκεκριμένα στη Γ΄Αθήνας υπάρχουν 14 ολόκληρα κενά δασκάλων, 10 κενά νηπιαγωγών, 3 κενά αγγλικών και 1 πληροφορικής και συνεχίζει να λείπει το 10% των ωρών των ειδικοτήτων. Αναλυτικά :

Κενά δασκάλων : 11ο Αιγάλεω, 11ο Περιστερίου, 3ο Αγίων, 11ο Ιλίου, 3ο Ιλίου, 5ο Πετρούπολης, 9ο Πετρούπολης, 6ο Καματερού, 4ο Περιστερίου, 25ο Περιστερίου, 24ο Περιστερίου (2 κενά), 30ο Περιστερίου και 7ο Περιστερίου (τμήμα ένταξης)

Κενά νηπιαγωγών :11ο Καματερού, 5ο Ιλίου, 28ο Αιγάλεω, 3ο Καματερού, 9οΠεριστερίου, 38ο Περιστερίου, 2ο Περιστερίου, 30ο Περιστερίου, 11ο Περιστερίου (για έναν μήνα), 3ο Περιστερίου (για έναν μήνα).

Κενά ειδικοτήτων : ΠΕ 06 στο 12ο Περιστερίου, ΠΕ 06 στο 11ο Αιγάλεω, ΠΕ 06 στο 10ο και το 4ο Αγίων Αναργύρων.

Με βάση τα παραπάνω πραγματοποιήθηκε στις 13/2/2013  μαζική και δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάτω από πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες, από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ», την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του  Δήμου Περιστερίου και συλλόγους γονέων από την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση, με αίτημα αιχμής τα κενά των εκπαιδευτικών, που υπάρχουν ακόμα και σήμερα στα σχολεία της περιοχής μας. Παρόλο που η Διοίκηση του Υπουργείου είχε έγκαιρα ενημερωθεί για την κινητοποίηση, η αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών και γονιών συναντήθηκε με τη Διευθύντρια του γραφείου του Υφυπουργού και όχι με τον αρμόδιο Υφυπουργό, που ήταν και το σχετικό αίτημα.

Καταγγέλλουμε την ανάλγητη στάση των υπεύθυνων, που σε σχετικό μας αίτημα να δοθεί άδεια στους συγκεντρωμένους να εισέλθουν στο χώρο του υπουργείου για να προστατευτούν από την κατακλυσμιαία βροχή και το χαλάζι, αρνήθηκαν πεισματικά να το υλοποιήσουν με τη δικαιολογία ότι η αστυνομική δύναμη δε θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια του κτηρίου! Δηλαδή εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά θεωρούμαστε εν δυνάμει καταληψίες. Είναι δηλαδή οι φορείς της διογκούμενης βίας. Αποκρύπτουν όμως ότι βία είναι Να σου έχουν λεηλατήσει το μισθό, να καταργούν και τις  τελευταίες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας – καταργούν κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό μας δικαίωμα. Απαιτούν να ζήσουμε τις οικογένειές μας με 500 ευρώ. Ταυτόχρονα χαράτσια και φόροι εξανεμίζουν το πενιχρό εισόδημα κάθε λαϊκής οικογένειας. Η ανεργία θερίζει, οι υποσιτιζόμενοι μαθητές και τα ανεμβολίαστα παιδιά πολλαπλασιάζονται. Τα σπίτια μας και οι κόποι μιας ζωής βγαίνουν στο σφυρί. Αυτά είναι ή δεν είναι «βία»; Είναι κάτι πολύ περισσότερο.

Στην συνάντησή μας λοιπόν με το Υπουργείο μεταφέρθηκε η εικόνα από την κατάσταση στα σχολεία της περιοχής μας. Θέσαμε επίμονα το αίτημα της άμεσης αναπλήρωσης όλων των κενών και απαιτήσαμε να μας δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς σκέφτεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

«Δεν υπάρχουν πιστώσεις για προσλήψεις, δεν μας επιτρέπει η σημερινή πραγματικότητα να προσδοκούμε κάτι καλύτερο και από ότι φαίνεται η επόμενη χρονιά θα είναι κατά πολύ χειρότερη»! «θα προχωρήσει το Υπουργείο σε εσωτερικό ορθολογισμό, συγχωνεύοντας τμήματα με αναλογία 1/28 (εκλαμβάνεται η αναλογία μαθητών προς δάσκαλο με 1/25 συν 10%), θα μετακινηθούν προσωπικό και μαθητές», «σε μια βδομάδα θα δώσω συγκεκριμένες απαντήσεις».

Συμπερασματικά λοιπόν για μια ακόμη φορά η απάντηση του Υπουργείου κινήθηκε στα πλαίσια της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που με αφορμή την κρίση, στρατηγικά στηρίζει την υποβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, την επιχειρηματική λειτουργία των σχολείων και τη μετατροπή της μόρφωσης από δικαίωμα σε εμπόρευμα. Άρα το μόνο χρέος που έχουμε  είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας κλιμακώνοντας άμεσα τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να υλοποιηθούν όλα τα αιτήματά μας.

Advertisements
This entry was posted in κίνημα [στο Περιστέρι]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s