Αφιέρωμα στα ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ’44

Σαν σήμερα, πρίν από 69 χρόνια, στις 3 Δεκεμβρίου, ξεκινούν τα γεγονότα που θα οδηγήσουν στον «δεύτερο γύρο» του εμφυλίου. Για την αποσαφήνηση λίγο της κατάστασης, επιλέγουμε να παρουσιάσουμε δύο άρθρα και τρία βίντεο που αφορούν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Το πρώτο άρθρο είναι απόσπασμα από το βιβλίο του Β. Ραφηλίδη: «Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους 1830-1974», ενώ το δεύτερο είναι το αφιέρωμα του blog Βαθύ Κόκκινο: Αφιέρωμα στα «Δεκεμβριανά» 1944. Μέρος Α & Β. Επίσης από τα βίντεο που παραθέτουμε, το πρώτο είναι το ντοκιμαντέρ από τη «Μηχανή του Χρόνου ΝΕΤ – Δεκεμβριανά 1944 ~ Η μάχη της Αθήνας» [Α’ & Β’ Μέρος], το δεύτερο είναι απόσπασμα από το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και το τρίτο είναι ένα απόσπασμα από την ταινία «Ο Θίασος» του Θ. Αγγελόπουλου για να δείξουμε πιο γλαφυρά το κλίμα της περιόδου.

608px-5th_Scottish_Parachute_Battalion_Athens_1944 EAMdemonstratorsKilledOnDecember-3-1044

Άρθρο 1| Βασίλης Ραφαηλίδης, Τα Δεκεμβριανά
1. Ο Δεκέμβρης πλησιάζει
 
Την 28η Νοεμβρίου 1944, ο Παπανδρέου, με την έγκριση του Άγγλου πρεσβευτή Λίπερ, υποβάλλει στο υπουργικό συμβούλιο ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο όλες οι ένοπλες δυνάμεις των αντιστασιακών οργανώσεων, αριστερές και δεξιές, πρέπει να διαλυθούν πριν από την 10η Δεκεμβρίου, προκειμένου να δημιουργηθεί μια Εθνοφυλακή, που θα αποτελέσει το έμβρυο για τον μελλοντικό ελληνικό εθνικό στρατό.

Μέχρι εδώ, τίποτα το μεμπτό. Όμως, υπάρχει και συνέχεια. Διαβάστε εδώ την συνέχεια.

Άρθρο 2| ΒαθύΚόκκινο: Αφιέρωμα στα «Δεκεμβριανά» 1944, Μέρος Α
Επειδή πάντα την επικρατούσα ιστορία την γράφουν οι νικητές και σπεκουλάροντας στην ταξική παιδεία που δοξάζει εγκληματίες και καταδικάζει τα θύματα και κάποια σχετικά πρόσφατα ιστορικά γεγονότα αν δεν τα παραποιούν εντελώς, τα ρίχνουν στην αφάνεια η ιστοσελίδα και το μπλοκ μας θα κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στα «Δεκεμβριανά» του 1944..
 
Άρθρο 2| ΒαθύΚόκκινο: Αφιέρωμα στα «Δεκεμβριανά» 1944, Μέρος Β
Πριν αναφερθούμε στα γεγονότα του Δεκέμβρη να δούμε το κλίμα που επικρατούσε αυτή την εποχή επικαλούμενοι αποσπάσματα από μια έκδοση της 6ης αχτίδας του ΚΚΕ που κυκλοφόρησε το 1945 με τίτλο: «Οι ανατολικές συνοικίες τον Δεκέμβρη του 1944»..
 
 
Βίντεο 1| Μηχανή του Χρόνου ΝΕΤ – Δεκεμβριανά 1944 ~ Η μάχη της Αθήνας
Μέρος Α’:
 
Μέρος Β’:
 
Βίντεο 2| Δεκεμβριανά 1944 – Πορεία Σύνταγμα
 
Βίντεο 3| Ο Θίασος (1975) – Η σκηνή στο κέντρο διασκέδασης
Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις|Γράψανε [για εμάς]. Bookmark the permalink.

One Response to Αφιέρωμα στα ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ’44

  1. Ο/Η leftmove λέει:

    Επίσης το άρθρο της Wikipedia για τα Δεκεμβριανά είναι σχετικά ολοκληρωμένο. Εδώ είναι ο σύνδεσμος: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AC

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s