ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-Κ-Σ για το 35ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ

newego_LARGE_t_1101_54279131_type12713ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ στο δημόσιο
35ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ: Συνέδριο κάλπης και όχι μάχης
Τίτλοι τέλους για την παντοδυναμία του κυβερνητικού συνδικαλισμού

Το 35ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, τελείωσε χωρίς να πάρει αποφάσεις αγώνα χωρίς να χαράξει σχέδιο αντίστασης για την επόμενη περίοδο.

Σε μια περίοδο στην οποία ολόκληρη η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με μια επιτάχυνση της επίθεσης του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων, του ΔΝΤ, της ΕΕ και των υπερεθνικών μηχανισμών που αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να περάσουν σαρωτικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Εργασία, ασφάλιση, δημοκρατικές ελευθερίες, πολιτισμός, περιβάλλον, παιδεία και υγεία μπαίνουν στην κλίνη του μνημονιακού Προκρούστη. Όλοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση κάτω από το βάρος της φοροληστείας, που φτάνει ως τη δήμευση της πρώτης κατοικίας. Φοροληστεία που συνδυάζεται με προκλητικές φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Πλάι στην εκπαίδευση και την υγεία, ο πολιτισμός, η προστασία του περιβάλλοντος και κάθε ελεγκτικός μηχανισμός του δημόσιου (Εφορία, Επιθεώρηση Εργασίας, έλεγχος τροφίμων, έλεγχος αγοράς κ.λπ.) διαλύονται σταδιακά, για να αποδοθούν σε ιδιώτες και να πάψει κάθε έλεγχος.

Η ανάληψη υπηρεσιών του δημοσίου από ιδιώτες, που αποτελεί βασικό στόχο του νέου πακέτου χρηματοδότησης από την ΕΕ, θα ανοίξει το δρόμο στη μεγαλύτερη διαφθορά. Το «λιγότερο κράτος» που υπόσχονται σημαίνει ότι ο πολίτης θα πληρώνει τρεις φορές: μία φορά ως φορολογούμενος, μία ως χρήστης των υπηρεσιών στον ιδιώτη και μία ακόμη επειδή οι Υπηρεσίες του δημοσίου δε θα μπορούν να ανταποκριθούν και θα αναγκάζεται να προσφεύγει κατευθείαν στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις ημέρες του συνεδρίου είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση του ΟΟΣΑ που προτείνει, ανάμεσα στα άλλα, τη συνταγματική κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Την ώρα που ο αστικός συνασπισμός εξουσίας σε Ελλάδα και ΕΕ φοβάται τη λαϊκή οργή, προσπαθεί να συντηρήσει την κυβέρνηση Σαμαρά, το 35ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ δεν είπε τίποτα για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων.

Όμως, στο 35ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, οι αγώνες των εργαζομένων, η αγωνία και η δίκαιη οργή των απολυμένων απέναντι σε μια συνδικαλιστική γραφειοκρατία που αδιαφορεί, η απαίτηση για κλιμάκωση, «εισέβαλαν» στην αίθουσα και διέκοψαν τη διαδικασία 3 φορές. Ήρθαν και κατέλαβαν το βήμα απαιτώντας απεργιακή κλιμάκωση οι ηρωικοί απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που αποφάσισαν μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις συνέχιση της απεργίας τους για 13η εβδομάδα. Ήρθαν οι απολυμένοι σχολικοί φύλακες και οι καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών για να δηλώσουν ότι συνεχίζουν. Ήρθαν οι απολυμένοι της δημοτικής αστυνομίας και εξέφρασαν την οργή τους – αν και σε λάθος κατεύθυνση, αφού η ηγεσία τους (στελέχη της ΝΔ) άφησε στο απυρόβλητο την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Το πρώτο χαρακτηριστικό αυτού του Συνεδρίου ήταν ότι αναλώθηκε σχεδόν ολόκληρο στη συζήτηση για τη νομιμοποίηση αντιπροσώπων και Ομοσπονδιών. Αυτή η διαδικασία είχε πολιτικό επίδικο: την προσπάθεια για έλεγχο των συσχετισμών για τη διάσωση της ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ από την κατάρρευση.

-Δεν νομιμοποιήθηκε η αποκαλούμενη Ομοσπονδία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Το αίτημα απορρίφθηκε από το συνέδριο κατά πλειοψηφία, παρά την αλλαγή στάσης της ΠΑΣΚ, η οποία υπερψήφισε τη νομιμοποίηση (μέχρι τώρα, σε κάθε όργανο της ΑΔΕΔΥ απορριπτόταν η συμμετοχή των πρακτόρων). Πέρα από το πολιτικό ζήτημα, η συγκεκριμένη Ομοσπονδία επέδειξε απλώς τις καταστάσεις ψηφισάντων, χωρίς να τις αφήσει «για λόγους ασφαλείας» και όπως αποκαλύφθηκε, στις καταστάσεις υπήρχαν ψευδώνυμα!

-Επίσης, το Συνέδριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (227 υπέρ, 0 κατά και 2 λευκά) μετά την αποχώρηση των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ, να μη νομιμοποιηθεί το σύνολο των αντιπροσώπων από την Ομοσπονδία Εργαζομένων Εθνικής Άμυνας, αλλά μόνο 3 από τους 20. Ο βασικός λόγος ήταν ότι τα περισσότερα σωματεία (48 από τα 59) είχαν κάνει τις εκλογές πριν από το προηγούμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ δηλαδή πριν το 2010. Οι ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ, που αποχώρησαν από την καταμέτρηση, την τελευταία μέρα έδωσαν με το «έτσι θέλω» κάρτες συνέδρων στο σύνολο των αντιπροσώπων της ΠΟΕ-ΥΕΘΑ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσουν τον έλεγχο της πλειοψηφίας.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του Συνεδρίου ήταν η ορατή πολιτική αποσύνθεση των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ. Με απίστευτη αλαζονεία ο καταρρέων συνασπισμός, ισχυρίστηκε ότι έκανε αγώνες διαρκείας για την υπεράσπιση των εργαζομένων, αλλά φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν ανταποκρίθηκαν και γι αυτό δεν ανατράπηκαν οι μνημονιακές πολιτικές! Ιδιαίτερα η ΠΑΣΚ έδειξε ότι η επαφή της με την πραγματικότητα είναι μηδενική.

Το τρίτο χαρακτηριστικό του Συνεδρίου ήταν ότι επιβλήθηκε από την πλειοψηφία του σώματος-μετά από πρόταση που υποστήριξε το ΠΑΜΕ, η Αυτόνομη Συνεργασία και οι Παρεμβάσεις να γίνει συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης για την αλλαγή του καταστατικού της ΑΔΕΔΥ σχετικά με την εγγραφή των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Το Συνέδριο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί καταστατικό συνέδριο το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και δεσμεύθηκε να προτείνει σε αυτό την αλλαγή του άρθρου 4 του καταστατικού, έτσι ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα εγγραφής στα σωματεία όλοι όσοι εργάζονται στο Δημόσιο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Επίσης διατυπώθηκε σαφώς ότι: η ΑΔΕΔΥ καλεί τις οργανώσεις – μέλη της να εγγράψουν στη δύναμή τους όλους τους συμβασιούχους.

Η σημασία των αποφάσεων είναι μεγάλη.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε την συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών του δημοσίου και την εκχώρηση βασικών τους λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα διαλύσουν και τα τελευταία ψήγματα κοινωνικού κράτους. Μαζί με αυτό, υλοποιείται και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο: κατάργηση της μονιμότητας και διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Τα διάφορα προγράμματα ΕΣΠΑ και οι Μ.Κ.Ο. οι συμβασιούχοι με ή χωρίς μπλοκάκι, οι εργαζόμενοι στις διάφορες εργολαβικές εταιρίες που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια παντού, οι κοινωφελείς οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, η λεγόμενη «κοινωνική εργασία» με χιλιάδες εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ και μισθούς κάτω από τις συμβάσεις με πεντάμηνα, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, οι συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και η ανάθεση έργου του δημοσίου σε ιδιώτες έχουν μεταμορφώσει πλήρως το εργασιακό τοπίο και στο δημόσιο. Η οργανωτική ενότητα των εργαζομένων είναι το κύριο και το σοβαρότερο ζήτημα και βασική προϋπόθεση για κοινή συνδικαλιστική έκφραση όλων των εργαζόμενων, μόνιμων και προσωρινών, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και φορέα πρόσληψης, των σε διαθεσιμότητα, αργία, απολυμένων και ανέργων. Είναι στοιχείο της αποτελεσματικότητας των αγώνων.

Φυσικά, η υλοποίηση αυτής της απόφασης, περνάει στα χέρια των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Οι Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις στο δημόσιο, συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις παραπάνω μάχες που δόθηκαν μέσα στο συνέδριο.

Στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις την προοπτική να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις και να βγει μέσα από το 35ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ ένα ισχυρό μήνυμα αγώνα, μια απόφαση για πενθήμερη απεργία και κλιμάκωση, πρόταση την οποία έφερε μέσα στο Συνέδριο ο αγωνιζόμενος κλάδος των Διοικητικών Υπαλλήλων των Πανεπιστημίων που απεργούν για 13η εβδομάδα. Επίσης τη συμμετοχή στην κινητοποίηση Υγείας και Παιδείας στις 29/11. Καταθέσαμε στο Συνέδριο συγκεκριμένη πρόταση για πρόγραμμα δράσης, όμως η συζήτηση αυτή δεν έγινε ποτέ.

Η Πρόταση αυτή περιλάμβανε τα παρακάτω:

«Το 35ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ εκτιμώντας:

α) τη συνολική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το θέμα των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων σε όλο το δημόσιο τομέα και τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.

β) την ανάγκη στήριξης των ηρωικών αγώνων των Διοικητικών, των σχολικών φυλάκων, των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, των καθαριστριών, των εργαζομένων στους δήμους και στην υγεία ενάντια στο κλείσιμο των πανεπιστημίων, των σχολείων, των μονάδων υγείας κ.λπ.

γ) την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα συντονισμού των αγώνων σε ένα ενιαίο, συντονισμένο απεργιακό μέτωπο την αμέσως επόμενη περίοδο που όπως φαίνεται είναι η μόνη αγωνιστική πρόταση που δεν δοκιμάστηκε και συναντά την αποδοχή χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων της βάσης.

Αποφασίζει:

  1. Κήρυξη πενθήμερης απεργιακής κινητοποίησης σε όλο το Δημόσιο τη βδομάδα 2-6 Δεκέμβρη με διοργάνωση μαχητικών συλλαλητηρίων σε όλο την Ελλάδα.

  2. Πραγματοποίηση νέων Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της χώρας και τις ομοσπονδίες, έτσι ώστε το Σάββατο 7/12 σε συνεδρίαση του Γ.Σ. και των ομοσπονδιών να αποφασιστεί συνέχιση του αγώνα με κλιμάκωση, ένταση και μαχητικότητα ώστε να οδηγηθούμε σε καλά προετοιμασμένη απεργία διαρκείας.

  3. Το συνέδριο αποφασίζει να προχωρήσουμε όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε ένα πολύμορφο αγώνα με καταλήψεις, διαδηλώσεις, εκδηλώσεις απεργίες, ο οποίος ξεκινάει από τώρα και θα φτάσει στην κορύφωσή του το Φεβρουάριο με απεργία διαρκείας (3μερες ή 5μερες απεργίες με ενδιάμεσες Γ.Σ. που θα καθορίζουν την πορεία της απεργίας). Το Φεβρουάριο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πρέπει να βρεθούμε σε ανυποχώρητο και αποφασιστικό αγώνα γιατί είναι η περίοδος που η κυβέρνηση στα πλαίσια του καθεστώτος της διαθεσιμότητας θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις στην εκπαίδευση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην υγεία και σε άλλους χώρους εργασίας. Την απεργία διαρκείας θα αποφασίσουν Γ.Σ. που θα γίνουν στους χώρους εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη της ΑΔΕΔΥ και τις ομοσπονδίες και θα υλοποιήσει το Γεν. Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

  4. Το συνέδριο αποφασίζει η απεργία διαρκείας να ενεργοποιηθεί μέσα από Γενικές Συνελεύσεις στο δημόσιο με ευθύνη της ΑΔΕΔΥ και τις Ομοσπονδίες, αν η κυβέρνηση προχωρήσει και θέσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε καθεστώς διαθεσιμότητας και απολύσεων και άλλους εργαζόμενους του Δημοσίου.»

Αυτή την πρόταση αγώνα θα μεταφέρουμε σε όλους τους χώρους το αμέσως επόμενο διάστημα με την αισιοδοξία που μας δίνει η ενίσχυση των αγωνιστικών δυνάμεων αλλά και την επίγνωση ότι οι αγώνες θα οργανωθούν πρώτα και κύρια στη βάση των εργαζομένων.

Στις εκλογές που ακολούθησαν για την εκλογή του νέου Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, καταγράφηκε κατάρρευση του μπλοκ ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ, άνοδος των δυνάμεων της Συνεργασίας και του ΠΑΜΕ και διπλασιασμός της δύναμης των Παρεμβάσεων-Κινήσεων –Συσπειρώσεων.

35ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ: Αποτελέσματα των εκλογών για το Γενικό Συμβούλιο

2013

2010

ψήφοι

Έδρες

ψήφοι

Έδρες

Σύνολο

692

842

Άκυρα

2

4

ΠΑΣΚ*

174

22

376

38

ΔΑΚΕ

153

19

236

24

Αυτόνομη Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία (Αυτόνομη Παρέμβαση κ.ά)

114

14

84

9

ΔΑΣ (ΠΑΜΕ)

91

11

96

10

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις

68

8

43

4

Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή (πρώην ΠΑΣΚ από ΠΟΕ-ΟΤΑ, Μπαλασόπουλος)

63

8

Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-Κίνηση Δημ. Υπαλλήλων (πρώην ΠΑΣΚ από ΔΟΕ)

8

1

Δίκτυο Εργαζομένων (ΔΗΜΑΡ)

10

1

ΕΡΓΑΣ-Ταξική Πορεία

8

1

3**

Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση

2

Ενωτική Πρωτοβουλία

1

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις|Γράψανε [για εμάς]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s