ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

001

Από αριστερά: Ιωάννα Παππά, Αντωνία Αθανασοπούλου, Μαρία Καρούτσου, Πάνος Παπανικολάου.

002

Η εκδήλωση στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου

Η τοποθέτηση της Μαρίας Καρούτσου, πάνω στο ζήτημα της κατοικίας. Δικηγόρος, συμμετέχει στον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Αττικής και το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τη χρονική περίοδο της κορύφωσης των συνεπειών της κρίσης , τη στιγμή που το εισόδημα των εργαζομένων υπολείπεται των βασικών αναγκών για την επιβίωση των νοικοκυριών, τη στιγμή που τα ποσοστά της ανεργίας συναγωνίζονται εκείνα εμπόλεμης περιόδου και η επίθεση στα κοινωνικά αγαθά της περίθαλψης και της παιδείας είναι καθολική , με τον αποκλεισμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού από την πρόσβαση σε αυτές και την παράδοση των δομών τους στα ιδιωτικά συμφέροντα , ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ επιλέγει η κυβέρνηση να ανοίξει διάπλατα το θέμα της απελευθέρωσης πλειστηριασμών ακόμη και της μοναδικής κατοικίας .

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως εξής

Ήδη με την έλευση της νέας χρονιάς καταργήθηκε η αναγκαστική αναστολή των πλειστηριασμών που είχε θεσπιστεί και ίσχυε από το 2008 , αφορούσε δε όλα τα ακίνητα για χρέος προς τράπεζες μικρότερο των 200.000 ευρώ και την πρώτη κατοικία για χρέη κάθε ύψους , με την εξαίρεση πολύ ακριβών ακινήτων .

Η ευρεία αυτή προστασία αντικαταστάθηκε για μεταβατική περίοδο ενός έτους πριν την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών , από μία δυνητική σφαίρα προστασίας που αφορά ακίνητα που είναι δηλωμένα στην φορολογική δήλωση ως κύρια κατοικία και η αντικειμενική αξία τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 υπό αυστηρές προύποθέσεις , προαπαιτούμενα και διατυπώσεις .

Ταυτόχρονα δρομολογείται η από το έτος 2015 πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών για χρέη κάθε είδους προς τράπεζες και ιδιώτες , όπως πάντα ίσχυε για τα χρέη προς το Δημόσιο και παράλληλα

η οριστική επίλυση του θέματος των ανεξόφλητων τραπεζικών δανείων , το συνολικό ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 60 δις ευρώ , με την κατηγοριοποίησή τους σε δύο είδη :

  1. τις χαμένες περιπτώσεις , για όποια δάνεια θα θεωρείται ότι δεν μπορεί να εισπραχθεί τίποτε άλλο σε τακτική βάση από τον οφειλέτη , τις οποίες θα αναλάβουν είτε τμήματα τραπεζών (badbanks) είτε τα λεγόμενα distressfunds , άλλως κερδοσκόποι και κοράκια και

  2. τα διαχειρίσιμα ως προς την είσπραξη δάνεια για τα οποία θα εφαρμοσθεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κάποιου είδους σύστημα ρύθμισης κατά το Ιρλανδικό Μοντέλο .

Ήδη με τον μόλις ψηφισθέντα τα Χριστούγεννα νόμο για το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών , η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει προς όλους τους αποδέκτες ότι η είσπραξη των ιδιωτικών χρεών αποτελεί ύψιστη κρατική αποστολή κορυφαίας σημασίας (!!!) και για το λόγο αυτό προχώρησε στη σύσταση ενός Νέου Κυβερνητικού Οργάνου που ονομάζεται Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρεους , στο οποίο συμμετέχουν εκτός από την τράπεζα της Ελλάδος , κορυφαίοι υπουργοί , και συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών , Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας , Δικαιοσύνης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ,

με αποστολή τη διαμόρφωση ενός μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων , την επιτάχυνση και διευκόλυνση των δικαστικών διαδικασιών , τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά ακινήτων και την εισαγωγή των αρχών- εργαλείων του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» .

Το κυβερνητικό αυτό Συμβούλιο συνεδρίασε πολύ πρόσφατα . Από την πρώτη του Συνεδρίαση προέκυψαν δύο ειδήσεις .

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ετοιμάζονται αλλαγές για άλλη μια φορά στον ΚΠολΔ για να επιταχύνουν τις διαδικασίες οριστικής επίλυσης των σχετικών με τα δάνεια δικών.

Τα δύο αγκάθια για κυβέρνηση και Τράπεζες είναι

η συσσώρευση μεγάλου αριθμού αιτήσεων ένταξης στο νόμο Κατσέλη με αποτέλεσμα να δίνονται δικάσιμοι από τα κατά τόπους αρμόδια ειρηνοδικεία για το έτος 2020 και αργότερα ( σημειωτέον ότι μέχρι τη δικάσιμο προστατεύονται σύμφωνα με το νόμο οι οφειλέτες από πλειστηριασμούς και λοιπά καταδιωκτικά μέτρα )

και το δεύτερο είναι η ύπαρξη πολλών δικονομικά σταδίων , διατυπώσεων και προθεσμιών για να φτάσουμε από την καταγγελία του δανείου στην υλοποίηση του πλειστηριασμού του ακινήτου , με αποτέλεσμα την σημαντική καθυστέρηση του δανειστή .

και (2η είδηση)

ο Υπουργός Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα το προφίλ του συνεργάσιμου δανειολήπτη .

Ο HOMOSYNERGASIMOYS θα έχει το προνόμιο να μη του βγάζουν το σπίτι στον πλειστηριαμό προσωρινά , εφόσον θα εκχωρεί στην τράπεζα όλο το υπόλοιπο εισόδημά του πάνω από το ποσό που θα ορισθεί ως ποσό κάλυψης των εύλογων δαπανών διαβίωσης και ταυτόχρονα θα διοχετεύει στην τράπεζα οικειοθελώς και χωρίς καθυστέρηση , κάθε προσωπική πληροφορία και στοιχείο που θα αφορά την οικονομική, εργασιακή, περιουσιακή κατάστασή του , κάθε προσδοκία σε σχέση με αυτή την κατάσταση ( δηλαδή εάν θα πάρει εφάπαξ , εάν επίκειται η συναταξιοδότηση ή η απόλυσή του ) ακόμη και πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα , όπως την ύπαρξη σοβαρής ασθένειας δικής του ή μέλους της οικογένειάς του .

Στην πραγματικότητα θα πρέπει να παραδίδει τα κλειδιά της ζωής του στους δανειστές του , οι οποίοι σε αντάλλαγμα θα του αφήνουν προσωρινά να κρατάει τα κλειδιά του σπιτιού του .

Οι παραπάνω εξελίξεις κρούουν το κώδωνα του κινδύνου ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συντονισμένη επίθεση κατά των οφειλετών με την μαζική προσφυγή των τραπεζών στην αναγκαστική εκποίηση ακινήτων . Υπολογίζεται ότι 27.000 ακίνητα κινδυνεύουν άμεσα και περίπου συνολικά 180.000 ακίνητα είναι υποθηκευμένα για οφειλές που βρίσκονται στο κόκκινο .

Η κατάσταση , εάν συνυπολογισθεί και η δεδηλωμένη πρόθεση του Δημοσίου να εισπράξει από αυτούς που διαθέτουν περιουσία (ακόμη και εάν δεν διαθέτουν εισόδημα) και δεν πληρώνουν , μπορεί δυνητικά να πάρει διαστάσεις νέας προσφυγιάς μέσα στην ίδια μας τη χώρα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπιστεί απλώς με το νομικό οπλοστάσιο που διαθέτουμε . Αυτό το οπλοστάσιο που περιορίζεται ουσιαστικά στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη και στην κατά περίπωση άσκηση ανακοπών κατά των πράξεων εκτέλεσης των δανειστών , μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις καθαρά όμως σε ατομικό επίπεδο και όχι για όλες τις περιπτώσεις .

Η ζέση της κυβέρνησης να ανοίξει το θέμα των πλειστηριασμών και η αποφασιστικότητά της για την άμεση και καθολική είσπραξη πέρα από τα δημόσια έσοδα και των ιδιωτικών οφειλών , βάζει στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους και άνεργους , τους φτωχούς πολίτες , οι οποίοι αφού πληρώνουμε μέσω της φορολογίας τα 50 δις που διέσωσαν τις ιδιωτικές τράπεζες , αφού υφιστάμεθα όλες τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που πυροδότησε η αχαλίνωτη κερδοσκοπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος , καλούμαστε στο όνομα της σταθερότητας του Τραπεζικού Συστήματος και στο όνομα της Αγίας Δημοσιονομικής Σταθερότητας , στην οποία πλέον και μονο οφείλουν να ορκίζονται όλοι , να τηρήσουμε στο ακέραιο τις υπογραφές που θέσαμε πάνω στις δανειακές συμβάσεις , που συνάφθηκαν υπό άλλες συνθήκες, ακόμη και με θυσία της ζωής μας .

Ενώ την ίδια στιγμή χαρίζονται και φορτώνονται στο δημόσιο χρέος δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν καναλάρχες , πολιτικά κόμματα και μεγαλοεπιχειρηματίες , όπως του Μεγάρου Μουσικής και τόσα άλλα.

Γι αυτούς υπάρχουν και λεφτά και έλεος .

Η παραπάνω πολιτική σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση των ακινήτων οδηγεί χωρίς υπερβολή σε καταστάσεις γενικευμένης δήμευσης περιουσιών και αποτελεί μια δεύτερη φάση βίαιης αναδιανομής πλούτου .

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι την προηγούμενη δεκαετία γίναμε μάρτυρες και θύματα της α φάσης αναδιανομής πλούτου με την τεχνητή αύξηση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων , την ξέφρενη και πάνω από κάθε πραγματικό όριο άνοδο των τιμών τους δια μέσου της αποχαλίνωσης του τραπεζικού δανεισμού , τα οφέλη της οποίας καρπώθηκε κυρίως το κατασκευαστικό και τραπεζικό κεφάλαιο , δεσμεύοντας μεγάλο μέρος των λαικών εισοδημάτων και εξασφαλίζοντας τις δανειακές χορηγήσεις με προσημειώσεις υποθηκών για ποσά που κάλυπταν το 120% του δανειζομένου κεφαλαίου .

Το φαινόμενο δεν είναι σε καμία περίπτωση ελληνικό και για το λόγο αυτό δεν έχουμε περιθώριο να εθελοτυφλούμε ούτε για τις αιτίες αλλά ούτε και για τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη αυτής της κατάστασης στις ζωές όλων μας .

Ήδη με το ξεκίνημα της κρίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες φάνηκαν οι καταστροφικές συνέπειες στις ζωές των πολιτών που είχαν δανειστεί για να αποκτήσουν ένα σπίτι . 4,5 εκατομμύρια εξώσεις έγιναν από το 2008 και μέσα στα επόμενα χρόνια , ενώ ταυτόχρονα έπεσαν δραματικά οι αξίες γης και σπιτιών .

Στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια μόνο ενός έτους , του έτους 2013 , αυξήθηκαν τα ανεξόφλητα τραπεζικά δάνεια κατά 100 δις .

Ραγδαία πτώση των τιμών των ακινήτων είχαμε και σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία , ενώ στην Ισπανία , που είναι πρωτοπόρος τόσο στο μέγεθος του προβλήματος όσο και στην κινηματική του αντιμετώπιση , έχουν γίνει πάνω από 400.000 εξώσεις και ο ρυθμός τους φτάνει και τις 500 κάθε ημέρα.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και έχει άμεση επίπτωση στην ζωή όλων των κατοίκων των πόλεων – και όχι μόνο αυτών που χάνουν τα σπίτια τους , καθώς το πλήθος των αστέγων καταφεύγει όπου μπορεί για να καταλύσει , κάτω από γέφυρες , σε εισόδους κτιρίων , σε εγκαταλειμμένες οικοδομές , χωρίς πρόσβαση σε βασικές παροχές .

Ταυτόχρονα υπάρχουν παντού χιλιάδες κατάλληλα για κατοικία ακίνητα , τα οποία παραμένουν άδεια και κλειστά , από τους ιδιοκτήτες τους , οι οποίοι πολύ συχνά δεν είναι απλοί ιδιώτες που διαθέτουν ένα δεύτερο σπίτι , αλλά εταιρίες realestαte που περιμένουν το σωστό επενδυτή ή την κατάλληλη αυξομείωση της τιμής των ακινήτων για να κερδοσκοπήσουν από την αγοραπωλησία τους .

Στην πολεμική αυτή κατάσταση προσπαθούν να δώσουν απάντηση κινήματα αντίστασης ενάντια στις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς τόσο στο εξωτερικό – εικόνα έχουμε κυρίως από την Ισπανία , αλλά και στην Ελλάδα με την οργάνωση σε τοπικό κυρίως επίπεδο της αντίστασης ενάντια στους πλειστηριασμούς με κάθε μέσο .

Στην πράξη μέχρι τώρα έχουμε την οργάνωση κάποιων τοπικών δικτύων , σε επίπεδο δήμων ή γειτονιάς , που προσπαθούν να συντονίζονται και κεντρικά , τα οποία λειτουργούν ως κέντρα αμφίπλευρης ενημέρωσης και συντονισμού δράσεων με κορυφαίες το μπλοκάρισμα διενέργειας κάποιων πλειστηριασμών , έχουμε επιτυχημένα παραδείγματα κυρίως στην επαρχία (Τρίκαλα, Ηράκλειο Κρήτης …) , και την οργάνωση εκδηλώσεων και παραστάσεων διαμαρτυρίας .

Η οργάνωση ενός επιτυχημένου και ριζοσπαστικού κινήματος κατά των πλειστηριασμών προυποθέτει την μετατόπιση του κέντρου βάρους της συζήτησης από την υπεράσπιση της ιδιοκτησίας και την άμυνα απέναντι στις αξιώσεις των τραπεζών , στην διεκδίκηση του δικαιώματος σύγχρονης , κατάλληλης και ασφαλούς κατοικίας για όλους, ιδιοκτήτες ή όχι , υπερδανεισμένους ή μη .

Δεν είναι ανεκτό στη σύγχρονη Αθήνα να υπάρχουν πάνω από 20.000 άστεγοι , να κινδυνεύουμε αυτό το νούμερο να εκτοξευτεί και την ίδια στιγμή να υπάρχουν χιλιάδες άδεια ακίνητα . Το ίδιο φαινόμενο υπάρχει και στην επαρχία. Οφείλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση στις γειτονιές , στους χώρους δουλειάς , στις πολυκατοικίες μας .

Το κίνημα αυτό πέρα από τη δράση με κάθε μέσο πρέπει να απαιτήσει

Α)την άμεση αναστολή όλων των πλειστηριασμών κατοικίας , αλλά και ακινήτων που αποτελούν επαγγελματική στέγη , τόσο από το Δημόσιο όσο και από τις Τράπεζες ,

Β) το πάγωμα των δανείων που οι δανειολήπτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν για όσο διάστημα θα διαρκέσει η κρίση

Γ) το κούρεμα των οφειλομένων ποσών σε συσχετισμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να ανταποκρίνεται στην τρέχουσα αξία τους .

Δ) Κοινωνική στέγη για όλους – κανένας άνθρωπος στο δρόμο

Η σύνδεση του κινήματος για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην στέγη πρέπει να είναι άμεση με τη διεκδίκηση και υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων ,στην εργασία , στην παιδεία και την υγεία.

Ο αγώνας λοιπόν είναι κοινός .Είναι αγώνας ύπαρξης.

Είναι αγώνας για τη ζωή μας που ισοπεδώνεται από τα μνημόνια και θυσιάζεται για το δήθεν ξεπέρασμα μιας δήθεν οικονομικής κρίσης που είναι όπως πάντα μια ακόμη ευκαιρία για το κεφάλαιο και κατάρα για τον εργαζόμενο λαό .

Το πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων και η μάχη για τη διεκδίκησή τους , τη στιγμή αυτή που , ότι χτίστηκε με θυσίες , με αίμα και αγώνες δεκαετιών , καταστρέφεται με μόνο κριτήριο όχι τις λαικές ανάγκες , αλλά τη δημοσιονομική προσαρμογή , και την ξεδιάντροπη κερδοσκοπία ιδιωτικών συμφερόντων πάνω στα συντρίμια της κοινωνίας , προκειμένου να χωρέσουμε στο κουστούμι που μας ράβουν οι σύμμαχοι- δανειστές μας , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ στο οποίο θα δοθεί και η μάχη των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών .

Αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να ανοίξει στις γειτονιές των πόλεων , επάνω σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι όλων των παρατάξεων , αυτό κατά τη γνώμη μου θα είναι και το διακύβευμα για την αριστερά .Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει πόλη με πολίτες άστεγους , πεινασμένους , χωρίς σχολειά και χωρίς περίθαλψη .

Μαρία Καρούτσου , Δικηγόρος , 19/2/2014

This entry was posted in Εκδηλώσεις- Πρόγραμμα, κίνημα [στο Περιστέρι]. Bookmark the permalink.

1 Response to ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

  1. Παράθεμα: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ | ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ (MET.A.A.)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s