Θετικός ο απολογισμός της δράσης της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου

star_logo-ArKinPeΤα τρία χρόνια είναι που ξεσπάει η κρίση και η υποταγή της χώρας και του λαού κάτω από τις επιταγές της Τρόικα, του Καλλικράτη και των Μνημονίων με καταστροφικές συνέπειες.

Με πάνω από 25% μείωση του ΑΕΠ, γύρω στο 30% ανεργία, κατεδάφιση κάθε έννοιας εργατικού δικαιώματος με την κατάργηση των ΣΣΕ, απελευθέρωση απολύσεων, μείωση του κατώτατου μισθού με υπουργικές αποφάσεις, με μείωση μισθών και συντάξεων κατά 40-50% σε αυτά τα χρόνια.

Στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία ούτε Τοπική είναι, ούτε Αυτοδιοίκηση, υπήρχαν κάποιες κατακτήσεις που διαμορφώθηκαν ανάλογα με τους συσχετισμούς και τις συνθήκες του προηγούμενου διαστήματος. Σήμερα κλιμακώνεται η επίθεση κυβέρνησης- Ε.Ε- Κεφαλαίου, σύμφωνα και με τις επιταγές της Τρόικα και της κατεδάφισης κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους.

Και ενώ οι δημόσιοι πόροι που πάνε στην Τ.Α έχουν μειωθεί κατά 60%, τους έχουν ανατεθεί 200 νέες αρμοδιότητες για την απαλλαγή του κεντρικού κράτους από δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, που για την εκπλήρωσή τους οι Δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι να εξαπολύσουν ένα νέο κύμα φορομπηξίας εις βάρος των πολιτών.

Κάτω από την επιτήρηση ενός οικονομικού παρατηρητηρίου σε περίπτωση υπέρβασης πάνω από το 10% των δαπανών του προϋπολογισμού τους, θα μπαίνουν σε πρόγραμμα «εξυγίανσης». Με επικεφαλής τους κυρίους Φούχτελ και Ράιχενμπαχ, Γερμανούς επιτηρητές της ομάδας κρούσης του Γερμανικού ιμπεριαλισμού, έχει μπει σε εφαρμογή ένα τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης κάθε δημόσιας περιουσίας των ΟΤΑ: κινητή και ακίνητη περιουσία, διαχείριση απορριμμάτων, κλπ, κλπ.

Στο Δήμο Περιστερίου, του τέταρτου μεγαλύτερου Δήμου της χώρας, μια από τις μεγαλύτερες εργατογειτονιές της Αθήνας, σχηματισμένη από την προσφυγιά και τα κύματα της εσωτερικής μετανάστευσης, με άναρχη δόμηση, υποβαθμισμένες υποδομές, αλλά μακρόχρονους αγώνες για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, οι επιπτώσεις της κρίσης ήταν οδυνηρές.

Με τα λουκέτα σε μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων στην περιοχή, στη Λουκίσσα, στον Άλτερ, στο Μυλωνά, σε δεκάδες βιοτεχνικές επιχειρήσεις στην Τσαλαβούτα και τα εκατοντάδες μικρομάγαζα που έκλεισαν, εκτίναξαν την ανεργία στην κορυφή των πανελλαδικών ποσοστών, που ξεπερνάει το 60% για τη νέα γενιά και έχει κατακτήσει τα πρωτεία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα έχουν ισοπεδωθεί, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ΚΟΙΝΣΕΠ, που δεν θεωρούνται πλέον οι εργαζόμενοι – “εργαζόμενοι”, αλλά “ωφελούμενοι” και άρα δεν έχουν δικαιώματα στοιχειώδη, όπως να πληρώνονται στην ώρα τους, να απεργούν, κλπ με μισθούς πείνας ανάλογα με την ηλικία τους, και όλα αυτά στο φόντο των δηλώσεων του διευθυντή του ΚΕΠΕ. Αλλά και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δουλεύουν με πλήρως ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας και αμοιβές από 2-3 ευρώ την ώρα και 250 με 300 ευρώ το μήνα. Εργαζόμενοι απλήρωτοι. Στον πάλαι ποτέ προνομιακό χώρο του Δημοσίου και των ΟΤΑ, εργαζόμενοι σε κινητικότητα, σε διαθεσιμότητα, με την απειλή ανά πάσα στιγμή της επιορκίας και της απόλυσης.

Σε αυτές τις συνθήκες οι κύριες κατακτήσεις και τα “βραβεία” του Δήμου Περιστερίου δεν ήταν παρά τα λουκέτα, οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο κοινωνικών υπηρεσιών, παράλληλα με τις προσπάθειες του Δημάρχου “όλων …μα όλων των Περιστεριωτών”, (όπως και του προφυλακισμένου και υπόδικου χρυσαυγίτη Μπούκουρα) να κουκουλώσει την πραγματικότητα με μια σειρά πολυδάπανων έργων βιτρίνας, όπως το Δημαρχείο, η ανακαίνιση του Άλσους, το κολυμβητήριο “Ολυμπιακών διαστάσεων” στο Λόφο, που όχι μόνο δε θα μπορεί να συντηρήσει, αλλά ούτε καν να λειτουργήσει, τις γλαστρούλες και τα καρουζέλ, τις αναπλάσεις σαν της πρώτης παιδικής χαράς.

Όλα αυτά την ώρα που: κλείσανε σχολεία με τις συγχωνεύσεις, έκλεισαν τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 100 εργαζόμενους και 100.000 εξυπηρετούμενους που μεταφέρθηκαν στο Αιγάλεω.

-Με τη διαρκή απειλή κλεισίματος του υποστελεχωμένου Κ.Υ, το κλείσιμο δύο ΙΚΑ (Ανθούπολης και Ν.Ζωής).

-Με τα ΚΕΠ Ανθούπολης και Ν.Ζωής, που υπάρχουν μόνο οι ταμπέλες με ελάχιστες αρμοδιότητες και μετρημένους στα δάχτυλα υπαλλήλους.

-Με έλλειψη έργων υποδομής σε αγωγούς ομβρίων, με αποτέλεσμα όχι μόνο τα υπόγεια, αλλά και οι κεντρικοί δρόμοι να πνίγονται στην πρώτη νεροποντή, χώρων πάρκινγκ, κ.α.

-Με διάλυση της υπηρεσίας του ΤΑΣ– τόσο κεντρικά όσο και στο Περιστέρι- ιδιαίτερα στη σεισμογενή ευρύτερη περιοχή μας.

-Με τη χαβούζα και το γκαράζ να βασιλεύουν στην καρδιά της πόλης, με ό,τι αυτό σημαίνει σε μόλυνση του περιβάλλοντος, σε έντομα, τρωκτικά, καρακάξες και γλάρους, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις, για να μη μιλήσουμε για την …πολυτέλεια της ενοποίησης των κοινόχρηστων χώρων του Άλσους.

Και όλα αυτά παρά τα 15,5 εκατομ. ευρώ, που από κοινού κομπάζουν Παχατουρίδης και περιφερειάρχης Σγουρός, πως έχουν δαπανήσει για την αναβάθμιση του Περιστερίου.

Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου με τις περιορισμένες ακόμα δυνάμεις της και τις όποιες aδυναμίες της, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή σε όλες τις διεκδικήσεις για την υπεράσπιση κατακτήσεων και δικαιωμάτων του Περιστεριώτικου λαού.

Πρωτοστάτησε στην πάλη για το κλείσιμο της χαβούζας, με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί η παραπέρα λειτουργία της από το Δ.Σ, αλλά να χρειαστεί η επαναλειτουργία της, με φωτογραφική ρύθμιση-δώρο της Κυβέρνησης στον «ανεξάρτητο» κ. Παχατουρίδη, μέσα από το πολυνομοσχέδιο στο άρθρο 60 του 2013, που παρέτεινε κατά 5 χρόνια την παραμονή της στο γκαράζ.

Με την αποφασιστική παρέμβασή της στο πλευρό του αγωνιστικού κινήματος των δασκάλων, συνέβαλε στο να ματαιωθεί ένα δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων και να μη κλείσει το 18ο.

Με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες και με άλλους αγωνιστές και τη συλλογή 1500 υπογραφών, συνέβαλε στο να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας.

Ενίσχυσε τις δυνάμεις, στην απεργία των καθηγητών με διαδηλώσεις, ανάρτηση πανώ και παρουσία της στα λύκεια της πόλης. Βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων του Λουκίσσα, του Άλτερ, Μυλωνά, του Μετρό, αλλά και παραπέρα, στους εργαζόμενους της Χαλυβουργικής και με οικονομική ενίσχυση, του Σκαραμαγκά, της ΕΡΤ, κλπ.

Με επανειλημμένες αντιφασιστικές διαδηλώσεις για την υπεράσπιση νεολαίων και μεταναστών που είχαν δεχθεί επιθέσεις από Χρυσαυγίτες, για την καταγγελία της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, για να μην αφήσουμε τους φασίστες να στεριώσουν πουθενά στην εργατογειτονιά του Περιστερίου.

Με την πολύτιμη πρωτοβουλία για την ίδρυση Εργατικής Λέσχης στο Περιστέρι (στη Θηβών 227), στην κατεύθυνση της αγωνιστικής συσπείρωσης των εργαζομένων του Περιστερίου και της έμπρακτης ταξικής αλληλεγγύης, ώστε να ανοίξουν νέοι δρόμοι αντίστασης κι οργάνωσης.

Με παρεμβάσεις σε μια σειρά ακόμη ζητήματα, όπως ήταν η πάλη για φτηνά εισιτήρια, ενάντια στα χαράτσια στη διακοπή του ρεύματος, ενάντια στις διαθεσιμότητες της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενάντια στα παράνομα πάρκινγκ, κ.α.

Αντίστοιχα και μέσα στο Δ.Σ. η παρουσία μας ήταν σταθερή και συστηματική σε όλες τις συνεδριάσεις του μέχρι σήμερα, υπερασπίζοντας σταθερά και μαχητικά τις λαϊκές διεκδικήσεις και τα δικαιώματα. Και υπήρξαν ορισμένες φορές που παρά την μειοψηφική παρουσία μας, μπορέσαμε να περάσουμε αποφάσεις και ψηφίσματα καταλυτικά υπέρ των εργαζομένων. Υπέρ των ωραρίων στα φαρμακεία, υπέρ των εργαζομένων της ΕΡΤ, για την καταδίκη της Χ.Α και της δολοφονία του Παύλου Φύσσα, υπέρ των εργαζομένων του Άλτερ, του Π. Κωνσταντίνου, Π. Αντωνόπουλου, κ.α.

Καθώς και με την αξιοποίηση του βήματος του Δημοτικού Συμβουλίου για την προβολή, τόσο στη διάρκεια των συνεδριάσεων, αλλά και μέσα από τα ΜΜΕ του Περιστερίου, της φωνής του κινήματος της πόλης μας και της κεντρικής πολιτικής μας κατεύθυνσης, ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου.

Σημασία των εκλογών.

Η κλιμάκωση των συνεπειών της κρίσης στους εργαζόμενους και τη νεολαία και το επερχόμενο 3ο μνημόνιο (ανεξάρτητα πως θα το ονομάσουν), μετατρέπει τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μάη σε μάχη για τον κλονισμό και την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και της άθλιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Την αποκάλυψη του τοπικού κράτους και την ήττα της διοίκησης Παχατουρίδη, που αποτελεί την τοπική εκδοχή των μνημονίων και της τρόικας. Την αναζήτηση διεξόδου από τη μεριά των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων πέρα από αδιέξοδες κατευθύνσεις και προτάσεις, σαν αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ ή του Κελάφα.

Ιδιαίτερα σήμερα που περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η λεγόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) έχει γίνει το μακρύ χέρι του (κεντρικού) κράτους ενάντια στους εργαζόμενους και οι ίδιες οι αυτοδιοικητικές εκλογές τις οποίες προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τις αποπολιτικοποιήσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από φόβο για τα αποτελέσματα που θα έχουν, έχουν αποκτήσει κι αυτές ένα κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Πρέπει να συμβάλλουν στην καταδίκη και την ανατροπή της άθλιας συγκυβέρνησης. Την οριστική αποκάλυψη και καταγγελία του ρόλου και των καταστροφικών συνεπειών του ευρώ και της ΕΕ, όχι μόνο για τις δημοκρατικές ελευθερίες, την λαϊκή κυριαρχία και τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης, αλλά και την ίδια την αντιδραστική λειτουργία των θεσμών της Τ.Α. στην κατεύθυνση και για το άνοιγμα του δρόμου σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, ανισότητες, με δουλειά κι αξιοπρέπεια και τους εργαζόμενους στο τιμόνι.

Βέβαια, μια τέτοια κατεύθυνση που ηγεμονεύει και στην εκλογική μας παρέμβαση, δεν θα είναι δυνατόν να φέρει αποτέλεσμα μόνο μέσα από τις εκλογές, αλλά πρώτα και κύρια, στο βαθμό που θα μπορέσει να συμβάλλει στην ανάπτυξη του λαϊκού κι εργατικού κινήματος και στον πανεργατικό παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Σαν Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, αξιοποιώντας κριτικά κι αυτοκριτικά την μέχρι τώρα πορεία μας, έχουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα νέα μας καθήκοντα. Να επεξεργαστούμε ένα πρόγραμμα δράσης πολιτικών και κοινωνικών παρεμβάσεων, πριν και μετά από τις δημοτικές εκλογές, με την αντίστοιχη ενεργοποίηση των αγωνιζόμενων δυνάμεων της πόλης μας, που να συνδέουν τα τοπικά προβλήματα με τα κεντρικά κοινωνικά και πολιτικά: στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τα προβλήματα της νεολαίας και της ανεργίας, τα ζητήματα της κοινωνικής αλληλεγγύης, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τα χαράτσια, τις διακοπές ρεύματος κλπ.

Τέλος, για την αποτελεσματικότερή μας παρέμβαση και μέσα από τους επίσημους θεσμούς της λεγόμενης Τ.Α. στηρίζουμε τους εκλεγμένους αγωνιστές Συμβούλους, αλλά και τους ενισχύουμε με συντονιστικό όργανο της αυτοδιοικητικής μας δράσης και τις αντίστοιχες ομάδες εργασίας.

Αριστερή Κίνηση Περιστερίου

leftmove.wordpress.com

This entry was posted in Ενημέρωση|Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s