Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μνήμης στο Γρηγόρη Λαμπράκη

Αριστερή Κίνηση Περιστερίου  
Δελτίο Τύπου 25/5/16

Εκδήλωση στην μνήμ1η Γρηγόρη Λαμπράκη με παρουσία της Μάγδας Φύσσα, μητέρας του Παύλου Φύσσα – ήρωα επίσης δολοφονημένου από το φασιστικό παρακράτος.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε απόψε στο πολιτικό – πολιτιστικό Στέκι της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου η εκδήλωση “η νεολαία Λαμπράκη και το κίνημα ειρήνης”.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση υποδεχτήκαμε τον “Λαμπράκη” Λεωνίδα Κοντουδάκη (αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας) και τους Περιστεριώτες “Λαμπράκηδες” Βαγγέλη Κουρή, Παναγιώτη Κοθρή, Γιώργο Χριστοφιλόπουλο, Αποστόλη Χριστόπουλο, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, Γιώργο Μιχαλόπουλο, Σπύρο Αντωνιάδη. 

2

Ιδιαίτερη τιμή για μας ήταν η παρουσία στην εκδήλωσή μας της Μάγδας Φύσσα, μητέρας του Παύλου Φύσσα, επίσης δολοφονημένου από το φασιστικό παρακράτος.

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σκούρας παρουσίασε την συγκλονιστική ταινία ντοκουμέντο των Θέου – Λαμπρινού – γυρισμένη το 1963 ταυτόχρονα με τα γεγονότα- καθώς και ιστορικές φωτογραφίες.
Ο Λεωνίδας Κοντουδάκης έδωσε την προσωπική του μαρτυρία για τα γεγονότα της δολοφονίας Λαμπράκη και έκανε την σύνδεση με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το σύγχρονο αντιφασιστικό κίνημα και την δίκη των νεοναζί παρακρατικών εγκληματιών της “Χρυσής Αυγής”.
Ο Βαγγέλης Κουρής μίλησε για την δράση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και για το κίνημα που αναπτύχθηκε μετά την δολοφονία Λαμπράκη καθώς και για τα γεγονότα από την δολοφονία Λαμπράκη ως και την χούντα, με αναφορές στην μνήμη και άλλων ηρώων της εποχής επίσης δολοφονημένους από κράτος και παρακράτος.

4Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η παρέμβαση της μητέρας του ήρωα Παύλου Φύσσα, που τόνισε την ανάγκη μαζικής λαϊκής παρουσίας στην δίκη των νεοναζί εγκληματιών της “Χρυσής Αυγής”. Επίσης μίλησε ο θείος του δολοφονημένου Δημήτρης Καραϊσκάκης, που επεσήμανε τις ομοιότητες των δύο εγκλημάτων (δολοφονίες Λαμπράκη και Φύσσα), με την καταφανέστατη διασύνδεση αστικής πολιτικής εξουσίας – αστυνομίας – φασιστικού παρακράτους.

Κατέθεσαν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους ο  Παναγιώτης Κοθρής και ο Γιώργος Χριστοφιλόπουλος, τον οποίο ευχαριστούμε για την δωρεά προς την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου αντιγράφου των ντοκουμέντων του Α Συνεδρίου της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

3Ο Γιάννης Δήμου, παλιός αγωνιστής των κινημάτων ειρήνης, δώρισε συμβολικά στην Μάγδα Φύσσα αυθεντικό αντίτυπο του πρώτου τεύχους του περιοδικού “Δρόμοι της Ειρήνης”.

Έγινε συζήτηση για το χθες – το σήμερα – το αύριο των λαϊκών αγώνων, των κινητοποιήσεων για την ειρήνη, της αντιφασιστικής πάλης, και του ταξικού επαναστατικού κινήματος και τονίστηκε η αναγκαιότητα διασύνδεσης – ενιαιότητάς τους τότε και τώρα.

Advertisements
This entry was posted in κίνημα [στο Περιστέρι]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s