ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΥΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΟΥΤΕ ΠΑΙΔΕΙΑ

Παλλαικός ξεσηκωμός ενάντια στη διάλυση σχολείων και πανεπιστημίων

«Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι,
μας κατηγορούν γιατί μείναμε αδιάβαστοι…»
Μπ. Μπρεχτ

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με τις χειρότερες προϋποθέσεις για την εκπαίδευση, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους εργαζόμενους κι ανέργους. Ένα και πλέον χρόνο μετα την υπογραφή του Μνημονιου είναι πια ξεκάθαρο ! Λιτότητα , ανεργία, απολύσεις, τσάκισμα κάθε κοινωνικής παροχής σε Παιδεία και Υγεία, αύξηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και ξεπουλήμα της δημόσιας περιουσίας είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν το «μαύρο μέτωπο» κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και οι πρόθυμοι σύμμαχοι τους , ΝΔ και ΛΑΟΣ. Τη στιγμή που παραχωρούν «γη και ύδωρ» στο κεφάλαιο εξαπολύουν την πιο άγρια επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
Η ψήφιση του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, ενός νόμου που καταργεί τη δωρεάν παιδεία, διαλύει τα πτυχία, επιβάλλει τη λειτουργία τους με όρους επιχείρησης, διώκει την κριτική σκέψη και καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο δίνοντας τη δυνατότητα στις δυνάμεις καταστολής να εισβάλουν όποτε θέλουν στις σχολές ενάντια στο μαχόμενο φοιτητικό κίνημα ακολουθεί τις περσινές αλλαγές στο σχολείο και έρχεται να ενισχύσει το νόμο για την πρώτη απασχόληση των νέων. Όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για την επιμήκυνση της στρατιωτικής θητείας.

Είναι φανερό πως ειδικά στην περίοδο της κρίσης, καθίσταται πιο αναγκαία παρά ποτέ η διαμόρφωση ενός νέου εργαζόμενου φθηνού, ευέλικτου, άμεσα παραγωγικού και ειδικευμένου, πειθήνιου και παράλληλα χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις. Ενός εργαζόμενου, δηλαδή, πολύ πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμου από την εργοδοσία. Η πολιτική αυτή προστάζει μια γενιά πιο μορφωμένη από κάθε άλλη, σε κοινωνίες πιο πλούσιες από ποτέ, να είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από κάθε προηγούμενη.

ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Με όχημα τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων επιχειρείται να αλλάξει ο χάρτης της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κρίση και εφαρμόζοντας το μνημόνιο, προωθεί όσα στο παρελθόν προσπάθησαν να εφαρμόσουν αλλά απέτυχαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων. Συγκεκριμένα:
• Η σχολική χρονιά ξεκινά με καταργήσεις και συγχωνεύσεις εκατοντάδων σχολείων. Στοιβάζουν τους μαθητές σε πολυπληθή τμήματα, όπου η μάθηση γίνεται απρόσωπη και δυσχερής.
Μέσα από την κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων καταργείται το δωρεάν βιβλίο. Η υπ. Παιδείας δηλώνει οτι οι μαθητές θα πάρουν τα βιβλία τους το Δεκέμβρη. Μέχρι τότε θα αρκεστούν σε φωτοτυπίες και DVD. Δεν αισθάνεται ούτε ίχνος ντροπής για την καθυστέρηση των σχολικών βιβλίων, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως προτεραιότητά της δεν είναι η μόρφωση των παιδιών και η ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, αλλά η απαλλαγή του κράτους από το κόστος της εκπαίδευσης , η μετακύλιση του κόστους στους γονείς.
Φορτώνουν το κόστος λειτουργίας των σχολείων στους ήδη υπερχρεωμένους δήμους. Αυτό έχει ως συνέπεια τα σχολεία είτε να καλούν τους γονείς να πληρώσουν από την τσέπη τους τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου, είτε να αναζητούν την χρηματοδότηση σε ιδιώτες.
Μειώνουν τις προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών, εισάγεται σε μεγαλύτερο βαθμό ο θεσμός του ευέλικτου και ελαστικά εργαζόμενου εκπαιδευτικού. Για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρονικά έγιναν στην Α’ βάθμια εκπαίδευση 119 διορισμοί, 42 δασκάλων 55 νηπιαγωγών και 22 φυσικής αγωγής και αγγλικών και 424 στη Β’ βάθμια. Αν προσθέσουμε την αποχώρηση περίπου 11.000 εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδότησης, δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση.
Η ηλεκτρονική κάρτα των σχολείων που καταγράφει ακόμα και την ανάσα της σχολικής μονάδας, οι υπερεξουσίες στο διευθυντή, η αξιολόγηση και η χρηματοδότηση των σχολείων με βάση αυτή, οι συνεχείς μειώσεις στην επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών και τελικά ο Καλλικράτης της εκπαίδευσης, όλα συνηγορούν στη δημιουργία ενός σχολείου εμπορικού κέντρου, με μαθητές πελάτες και εκπαιδευτικούς πωλητές που θα πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες της αγοράς για να υπάρξει.
Με το νέο εξεταστικό ετοιμάζουν το σχολείο της αμάθειας. Με περισσότερες εξετάσεις (στη β,γ λυκείου και στο προπαρασκευαστικό έτος του πανεπιστημίου) το «νέο σχολείο» παρέχει τις πληροφορίες και τις δεξιότητες που θέλει η αγορά και όχι γνώση για την ολόπλευρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων του μαθητή, της κριτικής του σκέψης και των κλίσεων του.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

Με αγώνα διαρκείας και ανυποχώρητα μέχρι τη νίκη!
Γι αυτό η μόνη απάντηση δε μπορεί παρά να είναι οι μαζικές συνελεύσεις, οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις. Ο κοινός αγώνας μαθήτων – φοιτητών με πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό συντονισμό από τα κάτω. Ο ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας, εν τέλει, σε σύγκρουση με μια πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς.
Όλοι μαζί να οργανώσουμε τη δράση μας και την αντίστασή μας μαζί με τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών. Η υπεράσπιση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ δεν είναι υπόθεση μόνο του κόσμου της εκπαίδευσης. Είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Η λαομίσητη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ διαλύει την παιδεία , καταργεί το δωρεάν βιβλίο – ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ!

Η ιστορία του νεολαιίστικου και του εκπαιδευτικού κινήματος έχει δείξει ότι έχει τη δύναμη να μπλοκάρει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και να δίνει τη φλόγα του σε όλο το λαικό κίνημα. Από την ανατροπή του αλήστου μνήμης ν.815 και τις ηρωικές καταλήψεις του ΄90- ΄91 μέχρι τις μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο Αρσένη και τη μη αναθεώρηση του αρ.16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το 2007.
Ήρθε η ώρα για το πανεκπαιδευτικό κίνημα να σηκώσει το γάντι της αντιπαράθεσης που του έχουν πετάξει. Τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς δε χωράνε στο μέλλον που της ετοιμάζουν. Με όπλο τη συλλογικότητά και τη μαζικότητά από τη μακρινή Χιλή μέχρι τη Βρετανία η νεολαία εξεγείρεται ενάντια στην παιδεία της αγοράς.

  •  Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο
  •  Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π.
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο – Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία και χώρους δουλειας
  • Δεν πληρώνουμε το χρέος τους. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες και το κεφάλαιο

Αριστερή Κίνηση Περιστερίου

http://www.leftmove.wordpress.com

This entry was posted in Δευτεροβάθμεια:Πανεπιστήμιο,ΑΕΙ-ΤΕΙ,Τεχνικές Σχολές,Ινστιτούτα, Εκπαίδευση, Καθηγητές-Πανεπιστημιακοί, Πρωτοβάθμεια:Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο, κίνημα [στο Περιστέρι]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s