Ανακοίνωση της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου για τις δημαιρεσίες

Με τον πρόσφατο ν. Βορίδη οι προϋπάρχουσες επιτροπές των δήμων (οικονομική και ποιότητας ζωής) αντικαταστάθηκαν από ένα νέο ενιαίο «όργανο» που πλέον ονομάζεται «δημοτική επιτροπή».

Από χρόνια και εξ αρχής είχαμε επισημάνει πως αυτά τα «όργανα» είναι βραχίονες άσκησης αντιλαϊκής πολιτικής σε επίπεδο δήμου, πολύ συχνά πίσω από την πλάτη του ίδιου του δημοτικού συμβουλίου. Με τον ίδιο τρόπο που το κεντρικό κράτος δημιουργεί τέτοιου είδους «απόκρυφες» διαδικασίες (πολλές φορές παραβιάζοντας τις αρχές ακόμα και του ίδιου του αστικοδημοκρατικού Συντάγματος), έτσι και το τοπικό κράτος – δήμος κάνει κάτι παρόμοιο μέσω τέτοιων οργάνων. Επίσης ο προβλεπόμενος τρόπος εκλογής της «δημοτικής επιτροπής» από το δημοτικό συμβούλιο είναι γελοιωδώς αντιδημοκρατικός : όλοι/ες οι δημοτικοί/ές σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (που μπορεί να ανήκουν σε 2,3,4 ή και περισσότερες παρατάξεις) ψηφίζουν για την εκλογή μελών με … ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ( ! ) και εκλέγονται ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ( ! ! ).

Συνεπείς στις αρχές μας και στην ως τώρα στάση μας δηλώνουμε πως θα απέχουμε από τις διαδικασίες εκλογής της δημοτικής επιτροπής (στις 3/1/24) όπως ως τώρα και με το ίδιο σκεπτικό απείχαμε και από τις επιτροπές της προηγούμενης νομοθεσίας. Αντίθετα όλες ανεξαίρετα οι κοινοβουλευτικές δημοτικές παρατάξεις ΔΕΝ έχουν τέτοια στάση αρχών. Γιατί ότι και να λένε στα λόγια, ΔΕΝ κατανοούν πως κάθε δήμος είναι αστικό κράτος ανεξάρτητα από το ποιός/ά είναι δήμαρχος και ανεξάρτητα από τους εκάστοτε συσχετισμούς  συσχετισμούς σε κάθε δημοτικό συμβούλιο. Έτσι ότι και να λένε στα λόγια, στην πράξη συναινούν επί της ουσίας με την αντιλαϊκή πολιτική και με τα αντιδημοκρατικά τερτίπια της.

Εμείς παραμένουμε στην «άλλη όχθη». Όχι μόνο δεν δεχόμαστε να δώσουμε οποιαδήποτε νομιμοποίηση στην αντιλαϊκή πολιτική και στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του κεντρικού κράτους και του τοπικού κράτους – δήμου αλλά δεσμευόμαστε για πιο δυναμικούς και μαζικούς αγώνες για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Πάντα μαζί με την πλειοψηφία των κατοίκων που θίγονται καίρια από την αντιλαϊκή πολιτική και ως εργαζόμενοι – νεολαίοι – μικροεπαγγελματίες – άνεργοι – συνταξιούχοι, αλλά και ως δημότες. Την δήλωση ορκωμοσίας που έκανε η επικεφαλής μας σκοπεύουμε να την τηρήσουμε:

Ως εκπρόσωπος της συνεργασίας Αριστερής Κίνησης Περιστερίου – Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Περιστερίου και ανένταχτων αγωνιστών-στριών, δηλώνω στην τιμή και τη συνείδησή μου, ότι από την θέση της δημοτικής συμβούλου θα υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις και με ανιδιοτέλεια τα δικαιώματα των κατοίκων του δήμου Περιστερίου ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, θρήσκευμα, καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό.

Θα αντιταχθώ σε κάθε πολιτική υποβάθμισης και διάλυσης των δημοτικών υπηρεσιών και υποδομών, παροχής τους έναντι αντιτίμου, ενάντια σε απολύσεις και πλειστηριασμούς, ενάντια στην εκχώρηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Θα προβάλλω τα προβλήματα των κατοίκων, θα υπερασπιστώ τις διεκδικήσεις και θα συμμετέχω στους αγώνες τους.

Θα αγωνιστώ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που επιβάλλουν Ευρωπαϊκή Ένωση και κεφαλαίο και εφαρμόζουν κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι, για μια γειτονιά με καλύτερες συνθήκες ζωής σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, διακρίσεις, φασισμό και μισαλλοδοξία.

Θα αγωνιστώ με την παράταξή μας: Για το Περιστέρι των δικαιωμάτων των πολλών και όχι των συμφερόντων των λίγων. Για να μπορούμε να ζούμε και να κυκλοφορούμε στην πόλη μας χωρίς των φόβο των φασιστών και της μαφίας. Για γειτονιές φιλικές για όλες και όλους. Για μια καλύτερη και ειρηνική ζωή σε μια όμορφη πόλη.

Και επειδή γνωρίζουμε ότι όμορφη πόλη δεν μπορεί να υπάρξει με δυστυχισμένους ανθρώπους θα πορευτούμε στο δρόμο του αγώνα μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, για ψωμί, παιδεία, κατοικία, ελευθερία και ειρήνη.»

This entry was posted in κίνημα [στο Περιστέρι]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε