Για τη στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης στις δημαιρεσίες

Στις 3/1/24 έγινε η πρώτη (ειδική) συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου για τις δημαιρεσίες. Ως Αριστερή Κίνηση Περιστερίου – εκλογική συνεργασία με την Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία και ανένταχτους αγωνιστές αγωνίστριες είχαμε ξεκαθαρίσει θα απέχουμε και από την εκλογή προεδρείου και δημοτικής επιτροπής ως θεσμών που λειτουργούν άκρως αντιδημοκρατικά.

Αντίθετα εμείς θα αγωνιζόμαστε ώστε στο Δ.Σ να έρχονται τα ζητήματα που βάζουν οι δημότες και όχι μόνο τα θέματα που αποφασίζει ο εκάστοτε Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου. Αυτό το αποδεικνύουμε όταν δίνουμε τον αγώνα για τα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα της πόλης μας αυτοοργανωμένα. Δεν περιμέναμε να μας δώσει την άδειά του κανένας Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου για να θέσουμε τα εκρηκτικά θέματα του ΣΜΑ-χαβούζας εντός χώρου πρασίνου, της λεγόμενης “ανάπλασης”-καφετέριας και της κοπής των δέντρων στο Άλσος, της προσπάθειας τσιμεντοποίησης μετατροπής των Ζουμπουλιών μέσω της αλλαγής του Γ.Π.Σ, της ανάπλασης της πρώην 1ης Παιδικής Χαράς, της Σοφοκλή Βενιζέλου, κλπ.

Οι ρυθμίσεις του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που προώθησε η Ν.Δ -και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις- είχαν στόχο να ενισχύσουν τη διοικητική δομή και το ταξικό περιεχόμενο της λειτουργίας των Δήμων, αναπαράγοντας το πολιτικό σύστημα.

Σήμερα, σημαντικές λειτουργίες του κράτους έχουν περάσει στη λεγόμενη Τοπ. Αυτοδιοίκηση που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση οικονομικών, πολιτικών και κατασταλτικών λειτουργιών και εφαρμόζει τις βασικές επιλογές του κεντρικού κράτους και της Ε.Ε και μάλιστα σε άμεση σχέση με πολιτικά και υπηρεσιακά όργανα της Ε.Ε. Σε αυτή τη λογική οι «Κλεισθένης» και «Καλλικράτης», επεδίωκαν δήθεν «συναινετικά» να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα της μειοψηφίας τσουβαλιάζοντας όμως την αντιπολίτευση ανεξάρτητα από τις θέσεις που εκφράζει η κάθε δημοτική κίνηση. Το Προεδρείο είναι ένα αντιδημοκρατικό όργανο που δεν κρατάει απλά τη διαδικασία των συμβουλίων, αλλά έχει λόγο στο ποια θέματα θα μπουν προς συζήτηση, ενώ η Δημοτική Επιτροπή μπορεί να παρακάμπτει όπου “κρίνεται αναγκαίο” ακόμα και αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο που εκλέγεται με το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα . Αποτελεί ξεκάθαρα μια προσπάθεια χειραγώγησης της αντιπολίτευσης, ώστε να μπορούν οι διοικήσεις να περνούν πιο άνετα τις αντιδραστικές επιλογές τους και μάλιστα σε περίοδο πολυκρίσης και μεγάλης υποχρηματοδότησης των Δήμων. Μια περίοδο που οι Δήμοι μετατρέπονται σε φορομπηχτικές Α.Ε και αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως πελάτες με την ανταποδοτικότητα υπηρεσιών, την εμπορευματοποίηση κοινόχρηστων χώρων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση των τελευταίων κοινωνικών χαρακτηριστικών που είχαν. Εφαρμόζουν πρακτικές επιφανειακής συμμετοχής με στόχο την κομματική εξαργύρωση και την πολιτική σιωπή, διαχειριστικές λογικές που καλλιεργούν ψευδαισθήσεις, αντιλήψεις που μπλοκάρουν τη διεύρυνση του μετώπου πάλης.

Για αυτό πραγματικά μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και δε μπορούμε να καταλάβουμε ποιά ανάγκη οδήγησε την Λαϊκή. Συσπείρωση να συμμετέχει σε ένα τέτοιο Προεδρείο. Συγκεκριμένα η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε για Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τον προτεινόμενο από τον Παχατουρίδη κ. Σταυρούλια για να λάβει αντίστοιχα τη θέση του Αντιπροέδρου. Όπως ήταν φυσικό, εμείς, η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου – εκλογική συνεργασία με την Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία και ανένταχτους αγωνιστές αγωνίστριες αρνηθήκαμε να νομιμοποιήσουμε με την ψήφο μας όλη αυτή τη διαδικασία. Έτσι, τη θέση του γραμματέα κατέλαβε σύμβουλος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώνοντας το κομπρεμί. Η εξέλιξη αυτή είναι σοβαρή και αρνητική γιατί δείχνει προσήλωση στο σύστημα και τον τρόπο που αυτό λειτουργεί. Υποδηλώνει υποταγή στην φερόμενη ως “οικουμενική” διοίκηση Παχατουρίδη και τα συμφέροντα που αυτή εκπροσωπεί και προωθεί. Από τη μεριά της διοίκησης είναι επιτυχία, γιατί ανοίγεται ο δρόμος χειραγώγησης της μειοψηφίας, όπως ακριβώς επιχειρούν οι νόμοι της κυβέρνησης για την πάλαι ποτέ Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου εκλογική συνεργασία με την Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία και ανένταχτους αγωνιστές αγωνίστριες η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποτελεί υπονόμευση των αγωνιστικών συνειδήσεων της πόλης, που θέλουν να κινητοποιηθούν για τα δικαιώματά τους ως εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, άνεργοι, μικροεπαγγελματίες και γενικά ως δημότες. Είναι άλλο ένα βήμα γενικότερης υπονόμευσης του αγωνιστικού φρονήματος των κατοίκων μετά την ενσωμάτωση των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στην δημοτική παράταξη Παχατουρίδη. Εμείς αντίθετα καλούμε τον κάθε εργαζόμενο/η να γυρίσει στις διάφορες σειρήνες την πλάτη πιο αποφασιστικά και δυναμικά.

This entry was posted in κίνημα [στο Περιστέρι]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε